Hlavní obsah

Hejtmanovi Kulhánkovi přišel dopis, že zdědil miliony. O příbuzném v životě neslyšel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

S podvodníky, kteří zasílají e-mailovou poštou dopisy lidem, aby z nich vylákali jejich úspory, se v posledních měsících roztrhl pytel. Jenže přicházejí i vynalézavější dopisy, a to přímo do poštovních schránek. Jeden takový, který nabízí údajné dědictví bezmála 180 miliónů korun, přišel i karlovarskému hejtmanovi Petru Kulhánkovi (za STAN).

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Článek

„Vážený Ing. Petře Kulhánku, je mi velkým potěšením napsat vám ohledně pozůstalosti mého zesnulého klienta,“ začíná zmíněný dopis, jenž má hlavičku skutečně existující advokátní kanceláře ve Španělsku a je zaslán jménem opravdového generálního ředitele této kanceláře.

V dopise se pisatel představuje jako právní zástupce zesnulého pana Oskara Kulhánka, strojního inženýra, který má být vzdáleným hejtmanovým příbuzným, jenž zemřel před třemi roky na komplikace při léčbě covidu. „Potřebuji vaši pomoc s repatriací peněz, které po sobě zanechal,“ pokračuje dopis s tím, že se jedná o 7,3 miliónu eur (téměř 180 milionů korun) pojištěných a uložených v bance na účtu zesnulého, který advokátní kancelář za klienta spravovala.

Jinak skončí ve státní pokladně

Pisatel v další části dopisu uvádí, že udělal několik neúspěšných pokusů oslovit někoho z možných pozůstalých. „Myšlenka kontaktovat vás za tímto účelem mě napadla minulý měsíc po mé oficiální návštěvě banky, kdy mi vedení dalo poslední oznámení, abych představil nejbližší příbuzné,“ uvádí se dál v dopise s tím, že jinak by peníze skončily ve státní pokladně ve Španělsku.

Hledá se duchovně založený dědic. Seniorka reagovala na inzerát, poslala statisíce

Krimi

„Vzhledem k této situaci si Vás prosím dovoluji požádat o Vaši pomoc a spolupráci…aby Vám mohl být výtěžek peněz uvolněn a my se o fond podělili dle dohody, na základě poměru 60/40,“ dodává pisatel v dopise.

Z této nabídky advokátní kanceláře vyplývá, že na hejtmana by tak připadlo něco přes sedmdesát miliónů korun a ostatních více než sto miliónů korun by zůstalo advokátní kanceláři. Kancelář přitom ujišťuje, že jiná cesta k vyplacení peněz nevede a že se nejedná o nic nelegálního.

Hejtman se obrátil na policii

„Nejdříve jsem chtěl dopis rovnou vyhodit,“ uvedl Kulhánek. Ze zvědavosti se ale podíval na internet a zjistil, že advokátní kancelář uvedená v hlavičce dopisu skutečně pětatřicet let existuje a stejně tak i pod dopisem podepsaný její šéf.

„Vzhledem k tomu, že z dopisu vyplývá manipulace, jak ustanovit dědice nějakého mého jmenovce ve Španělsku a je to spojeno s poměrně velkou částkou, tak z opatrnosti, a z možné budoucí manipulace s mým jménem, jsem podal oznámení na policii,“ popisoval Kulhánek. Uvedl, že o žádném svém příbuzném ve Španělsku nikdy neslyšel.

„Považuji to za pokus podvodu. Když se to zveřejní, tak to může být vodítko pro někoho dalšího, kdo by se do takové situace dostal, tak aby hlavně nikam neposílal své osobní údaje nebo peníze a byl opatrný,“ řekl hejtman, podle kterého policie bude věc mezinárodně prověřovat a na začátku ledna by měl od ní dostat k záležitosti vyrozumění.

„Zda se za advokátní kancelář ve Španělsku někdo skrývá, nějaký podvodník, nebo je to přímo úkon té kanceláře,“ dodal.

Policisté důrazně varují před podobnými případy. „Bohužel jich stále přibývá a krom válečných veteránů, zahraničních vojáků či lékařů se podvodníci mohou vydávat například i za správce pozůstalosti. Nikdy tedy neposílejte peníze osobám, které osobně neznáte, nikdy jste je neviděli a neznáte jejich pravou identitu. Také si ověřujte informace a nenechte se zlákat vidinou velkého dědictví, výhry či šťastného života v bohatství s virtuálním partnerem,“ uzavřel mluvčí karlovarské krajské policie Jakub Kopřiva.

Finty, které podvodníci používají k okrádání důvěřivých seniorů

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám