Hlavní obsah

Faltýnek, Rafaj, Feix. Jak se to podle policie v režii Kapsche domlouvalo

Právo, Radim Vaculík
Praha

Firma Kapsch provozuje mýtné v ČR od roku 2007, kdy uzavřela smlouvu na deset let. V příkazu k domovní prohlídce je uvedeno, že šéf české pobočky Kapsche Karel Feix poté, kdy ministerstvo vybralo místo jeho společnosti v srpnu 2017 v novém tendru jako vítěze konsorcium CzechToll/SkyToll, začal „vyvíjet značnou snahu ovlivnit ve prospěch Kapsche“ tuto veřejnou zakázku.

Foto: Novinky.cz s použitím Právo a ČTK

Zleva Karel Feix, Jaroslav Faltýnek a Petr Rafaj

Článek

A to na ÚOHS, který řešil stížnost Kapsche na tento tendr a v říjnu 2017 zahájil správní řízení k dané zakázce. Podle policistů k tomu Feix využil několik lidí, především místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka, ale i prostějovského podnikatele a majitele agentury Česká sportovní či firmy TK Plus Miroslava Černoška, kterého policisté ve čtvrtek rovněž navštívili. Není ale mezi zadrženými či podezřelými.

„Provedeným prověřováním bylo také zjištěno, že jako prostředník jednání mezi osobami Jaroslav Faltýnek a Karel Feix již od počátku vystupuje Miroslav Černošek,“ uvedla policie v příkazu k domovní prohlídce.

Styčný bod Švachula?

Detektivové míní, že setkání mezi Faltýnkem a šéfem ÚOHS Petrem Rafajem zprostředkoval bývalý místostarosta městské části Brno-střed a nynější tamní radní za hnutí ANO Jiří Švachula (52), který je s Rafajem úzce spojován. Dokonce v rámci antimonopolního úřadu působí jako člen rozkladové komise pro oblast dohledu nad zadáváním veřejných zakázek v Brně.

Právě Švachula je přitom styčným bodem mezi dvěma čtvrtečními rozsáhlými zátahy policistů NCOZ v Praze, Brně a na dalších místech. Obě policejní akce v pražské centrále Kapsche a na brněnské radnici spolu jinak přímo nesouvisí. Detektivové ve Švachulovi vidí zaprvé „řídicí článek“ organizované zločinecké skupiny v kauze brněnské radnice, která se týká veřejných stavebních a bytových zakázek.

Zadruhé ho považují za prostředníka při schůzkách týkajících se zakázky na elektronické mýtné. Proto probíhaly obě akce od včerejších brzkých ranních hodin najednou. Policie tvrdí, že Rafaj následně začal činit kroky, které po něm Faltýnek požadoval, tedy ve prospěch Kapsche. Prvním z nich bylo rozhodnutí ÚOHS z 23. listopadu 2017, v němž předběžným opatřením zakázal ministerstvu dopravy uzavřít smlouvu s vítězem tendru, a to až do pravomocného rozhodnutí úřadu.

Odvolání nepohodlného

Dalším v řadě pak bylo loňské lednové odvolání Josefa Chýleho (37) z funkce místopředsedy ÚOHS. Dotyčný totiž podle policie považoval postup ministerstva dopravy při zadávání zakázky na výběr mýtného za zákonný a bezchybný a údajně se opakovaně ohradil vůči postupu a pokynům Rafaje.

Foto: Novinky.cz s ČTK

Karel Feix (vlevo) a Petr Rafaj

Ten pak do uvolněného křesla dosadil Evu Kubišovou, kterou zároveň pověřil vedením sekce veřejných zakázek, pod kterou spadal i tendr na mýtné. Podle soudního příkazu pak Rafaj prostřednictvím Kubišové ovlivňoval rozhodování v řízeních o zakázkách.

„Toto by mělo probíhat tak, že Rafaj zadává Kubišové svoje nezákonné pokyny, jak má být v jednotlivých řízeních rozhodnuto. Kubišová následně uděluje pokyny svým podřízeným tak, aby v plné míře vyhověla zadáním Rafaje,“ uvádí příkaz.

ÚOHS 9. května 2018 skutečně zrušil zadávací řízení na zakázku týkající se mýtného, a to kvůli údajným pochybením ministerstva dopravy. Podle policie tak vydal rozhodnutí „v souladu s dohodou mezi Rafajem a Faltýnkem z 10. listopadu 2017“. Ministerstvo proti tomu o dva týdny později podalo rozklad, načež Rafaj jako ten, kdo o něm rozhodoval, pro změnu loni 23. srpna zrušil závěry svého úřadu a vrátil řízení k novému projednání.

ÚOHS nakonec ustoupil

Až 20. září 2018 nakonec ÚOHS přece jen konstatoval, že postup ministerstva byl zákonný, zamítl návrhy Kapsche a řízení o zrušení zakázky zastavil. Ministerstvo tak mohlo v tomtéž měsíci podepsat s vítězným konsorciem desetiletou smlouvu. Letos v únoru pak vše posvětil i sám Rafaj, který definitivně zamítl námitky Kapsche. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kamion projíždí pod jednou z mýtných bran instalovaných na části Pražského okruhu

Podle informací Práva policisté z NCOZ ve čtvrtek uzavřeli celou budovu ÚOHS v Brně, zablokovali všechny počítače a údajně zapečetili i Rafajovu kancelář. Šéfa úřadu si pak odvezli k výslechu na služebnu.

Na dotaz Práva, co říká policejní akci, odpověděl i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO): „Vím pouze, že se zásah týká mýtného. Pro některé dokumenty si policie přišla i na naše ministerstvo. Věřím ale, že mýto bude v pořádku a bude je možné dál úspěšně vybírat.“

Kapsch v ČR
2007Kapsch začíná provozovat mýtný systém.
červenec 2016Vláda schválila prodloužení smlouvy s Kapschem nejvýše na další tři roky.
červen 2017Vláda schválila nový tendr na provozovatele mýtného systému.
listopad 2017Feix se podle policie schází s Faltýnkem. Ten následně se šéfem antimonopolního úřadu Rafajem.
duben 2018Ministerstvo dopravy vyhlásilo vítězem tendru konsorcium firem SkyToll a CzechToll. Kapsch podal námitky.
květen 2018Antimonopolní úřad tendr zrušil, podle policie v souladu s dohodou mezi Faltýnkem a Rafajem.
srpen 2018Antimonopolní úřad rozhodl, že znovu přezkoumá zadávací řízení na mýtný systém.
září 2018Úřad řízení nově zastavil a ministerstvo uzavřelo desetiletý kontrakt s konsorciem firem CzechToll a SkyToll. Kapsch podal další stížnost.
prosinec 2018Antimonopolní úřad nové námitky Kapsche zamítl.
únor 2019Rafaj definitivně potvrdil rozhodnutí podřízených.
březen 2019Policie kvůli tendru zasahuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám