Hlavní obsah

Policie zasahuje u místopředsedy ANO Faltýnka, v sídle firmy Kapsch i u jejího ředitele

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie zasahuje v sídle společnosti Kapsch, prohledává byt jejího generálního ředitele Karla Feixe a je i u místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Informovala o tom ve čtvrtek Česká televize. Zátah detektivů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na několika místech v Praze a Brně se podle zjištění Práva úzce dotýká i vedení antimonopolního úřadu (ÚOHS) a je tady podezření z korupce.

BEZ KOMENTÁŘE: Sídlo firmy Kapsch v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Případy dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství. V soudním příkazu k domovním prohlídkám, díky kterému policisté podle informací redakce obsadili a prohlížejí až čtyřicet nemovitostí, jsou mezi podezřelými jmenováni i předseda ÚOHS Petr Rafaj, místopředsedkyně úřadu Eva Kubišová a také generální ředitel Kapsche v ČR Karel Feix.

Zásah začal už ráno. Jak Právu ve čtvrtek po poledni sdělil mluvčí Kapsche David Šimoník, generální ředitel Karel Feix byl ráno policií požádán o součinnost v prověřované trestní věci.

„Feix požadavku vyhověl, a poté se policisté přesunuli do pražského sídla Kapsche, kde v současné době probíhají úkony trestního řízení. Nikdo nebyl obviněn, zadržen, či jakkoli omezen na pohybu. Kapsch poskytuje policii maximální součinnost. Jak nám ale nařídilo olomouckého státní zastupitelství, podrobněji se k této věci nesmíme vyjadřovat,“ uvedl Šimoník.

Případ se má podle informací Práva z důvěryhodného zdroje týkat provozu mýtného na českých silnicích a firmy Kapsch. Paradoxem je, že tato společnost neuspěla v novém výběrovém řízení na mýtné, když její stížnost zamítl i zmíněný ÚOHS.

„Olomoučtí vrchní žalobci spolu s policisty spojili mýtné a k tomu přidali do balíku veřejné zakázky radnice Brno-Střed,“ řekl ve čtvrtek Právu důvěryhodný zdroj seznámený s policejní razií s tím, že stavební zakázky na radnici Brno-Střed policie prověřuje už dva roky.

Podle něj je mezi podezřelými, a navíc i zadrženými bývalý místostarosta této městské části a nyní její radní za ANO Jiří Švachula a několik dalších lidí včetně zástupců různých brněnských především stavebních firem.

Záběry na vstup do budovy Úřadu městské části Brno-střed Video: Michal Šťastný, Právo

Zadržen a mezi podezřelými je podle zdroje Práva i vlivný brněnský podnikatel Saman El-Talabani.

Faltýnek jako svědek?

Policie v této souvislosti ve čtvrtek brzy ráno dorazila i do bydliště prvního místopředsedy Hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, což Právu následně potvrdil jeho advokát Josef Bartončík.

„Není zadržen, a tedy ani omezen na osobní svobodě, a nefiguruje ani mezi podezřelými, pouze podává vysvětlení a maximálně policii předá nějaké dokumenty, podle všeho bude v pozici svědka,“ upřesnil Bartončík.

Podle důvěryhodného zdroje redakce se Faltýnkovo jméno objevilo v rámci prověřování okolností zakázky na výběr mýtného, když o něm někdo z podezřelých hovořil zřejmě v odposleších.

Organizovaná zločinecká skupina i korupce

Z příkazu k domovní prohlídce vyplývá, že policie jmenované osoby a několik zástupců firem podezřívá z celé řady závažných trestných činů. Mimo jiné jsou mezi nimi účast na organizované zločinecké skupině, legalizace výnosů z trestné činnosti, což je tzv. praní špinavých peněz, dále podplácení, zneužití pravomoci úřední osoby či sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Ministerstvo dopravy v roce 2016 prodloužilo s rakouskou firmou Kapsch smlouvu na provoz mýtného systému o další tři roky bez veřejné soutěže. Stížnost na postup státu podala společnost SkyToll v konsorciu s firmou CzechToll, která se na konci letošního roku stane novým provozovatelem mýta.

V únoru Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl rozklad společnosti Kapsch, a potvrdil tak prvostupňové rozhodnutí ÚOHS, podle nějž je smlouva na provoz elektronického mýtného s firmami SkyToll a CzechToll platná. CzechToll/SkyToll v tendru zvítězil s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz.

V roce 2018 zaplatily kamiony v Česku na mýtu rekordních 10,8 miliardy korun, což je meziročně téměř o čtyři procenta více. Za 12 let fungování mýtného systému tak stát na mýtném vybral více než 98,7 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám