Hlavní obsah

Po razii na radnici Brna-středu bylo v noci obviněno devět lidí

Právo, ČTK, pko
Brno
Aktualizováno

Kriminalisté obvinili v noci na pátek devět lidí v souvislosti se čtvrteční razií na radnici městské části Brno-střed. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. O návrhu na vazbu má státní zástupce rozhodnout během pátečního dne.

Foto: Jan Tomandl, ČTK

Radnice městské části Brno-střed

Článek

Obvinění padla z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

„Kriminalisté zajišťovali důkazy k podezření z nezákonného ovlivňování veřejných zakázek zadávaných Úřadem městské části Brno-střed a v této souvislosti bylo ve večerních a nočních hodinách ze čtvrtka na pátek obviněno devět osob,” uvedl Ibehej.

O vazbě se bude zřejmě jednat až o víkendu. „Zdejší soud zatím žádné návrhy na vazby neeviduje. Dle mých aktuálních informací by měly případné návrhy dojít až během zítřejšího – sobotního dne, kdy by o nich mělo být také rozhodnuto,“ prohlásila mluvčí Městského soudu v Brně Petra Hovorková.

NCOZ od čtvrtečního rána zasahovala na vícero místech v zemi ve dvou oddělených případech. „Souběžně s touto trestní věcí probíhalo dokumentační zajišťování důkazů v prostorách Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a na některých dalších místech souvisejících s rozhodováním uvedeného úřadu v oblasti zadávání veřejných zakázek. V této samostatně vedené trestní věci nebyla žádná osoba obviněna,” sdělil mluvčí.

Podezření z korupce v případě firmy Kapsch

Detektivové přišli do pražského sídla firmy Kapsch, která provozuje mýtný systém v Česku, bytu ředitele Kapsch, sídla ÚOHS v Brně, k místopředsedovi hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi a v Prostějově k vlivnému sportovnímu manažerovi Miroslavu Černoškovi.

Policie podezřívá předsedu ÚOHS Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsche Karla Feixe z korupce. Podezření souvisí se zakázkou ministerstva dopravy na výběr mýtného. Podle serveru to vyplývá z příkazu k prohlídce, který zmiňuje i místopředsedkyni ÚOHS Evu Kubišovou.

Radnice zůstane zavřená

Policisté ve čtvrtek zasahovali v úřadu od časných ranních hodin zhruba do dnešních 3:00, poté podle tajemníka úřadu Petra Štiky práci přerušili. „Bylo mi řečeno, že se bude pokračovat. Nevím, jak dlouho to potrvá, budovu v Dominikánské ale ještě dnes necháme uzavřenou po celý den. Máme zde navíc vytahané věci, stoly s podklady na chodbách,” řekl Štika. Ostatní pracoviště budou otevřená, například v Měnínské či na Malinovského náměstí.

Podle důvěryhodného zdroje Práva policisté ve čtvrtek zadrželi radního, někdejšího místostarostu a člena dozorčí rady státního podniku ČD Cargo Jiřího Švachulu (ANO). Švachula působí podle serveru Lidovky.cz na ÚOHS jako člen rozkladové komise pro dohled nad zadáváním veřejných zakázek v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám