Hlavní obsah

Faltýnek mladší bude vypovídat v korupční kauze Stoka

Brno

K závěru chýlící se dokazování v kauze Stoka, tedy údajné manipulace s veřejnými zakázkami v Brně, přinese výslech Jiřího Faltýnka, syna předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Podle informací Práva senát v čele s Jaroslavou Bartošovou jej vyslechne na jednání naplánovaném na osmého června.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Faltýnek

Článek

V případu čelí obžalobě jedenáct lidí v čele s bývalým místostarostou radnice Brno-střed Jiřím Švachulou (dříve ANO), kterého státní zastupitelství označuje za hlavu korupční skupiny, jež měla ovlivnit zakázky až za půl miliardy korun.

„Jsem připraven vypovídat,“ potvrdil své předvolání k soudu Právu Jiří Faltýnek s tím, že přesné důvody svého předvolání neví.

Faltýnkův syn koupil vilu od stíhaného podnikatele, jeho firma dostávala zakázky

Domácí

Jména otce i syna Faltýnkových ale několikrát rezonovala v policejních odposleších. Zmiňoval je klíčový svědek případu a také jeden z obviněných podnikatel Saman El-Talabani v souvislosti s provizemi z údajně zmanipulovaných veřejných zakázek.

Jiří Faltýnek je v Brně zastupitelem za Nezávislé zastupitele pro Brno, jinak byl u zrodu brněnské buňky ANO a působil také v městské firmě Teplárny Brno.

El-Talabani v kauze Stoka je usvědčený lhář, hájil se Faltýnek. To i prezident, opáčil moderátor

Domácí

V policejních odposleších mimo jiné z úst El-Talabaniho při rozhovoru se Švachulou zaznělo: „Žes okradl Faltýnky a žes jim dal třicet procent místo těch padesáti, jak jste se domluvili. Tak toto vykládá Trunečka o tobě, aby se ochránil.“

Švachula reagoval: „Cože?“ „Ale dívej, to jsou nepodstatný věci. Jinými slovy: Padla věta už dávno, já jsem čekal, jestli ty se budeš chovat fér. Padla věta, že jsme skončili proto, protože tys nenosil to, cos měl nosit,“ reagoval El-Talabani.

Měl jsem si koupit obraz od nějakýho patlala. Soud v kauze Stoka přehrával odposlechy

Krimi

„Já se chovám fér,“ bránil se Švachula. „Takže jinými slovy, to Faltýnci možná utli…,“ zamýšlel se El-Talabani. „To není pravda...,“ reagoval podle odposlechů Švachula.

Jaroslav i Jiří Faltýnkovi již dříve jakékoli napojení na údajně zločineckou skupinu kolem Švachuly odmítli. Soud má na programu kromě výslechu Faltýnka slyšení několika dalších svědků.

Vyšetřování korupce v Brně: expolitik ANO měl doma statisíce

Domácí

Není vyloučeno, že senát soudkyně Bartošové již poté přistoupí k závěrečným řečem. Rozsudek by tak mohl zaznít po prázdninách.

Reklama

Související články

Podnikatel ze Stoky dostal pět let za daně

Hned do dvou podvodů s DPH, a ještě navíc do korupční kauzy Stoka, se namočil brněnský podnikatel Pavel Ovčarčin. Zatímco na verdikt ve druhém případu údajného...

Výběr článků

Načítám