Hlavní obsah

V brněnské Stoce přibylo dalších deset obvinění

Brno

Do bahna korupční kauzy Stoka, tedy údajného ovlivňování veřejných zakázek v Brně, spadli další obvinění. Ve vedlejší větvi případu bylo totiž na konci února obviněno dalších pět lidí a pět firem. Podle zjištění Práva se jedná především o podnikatele ve stavebnictví a jejich firmy, které detektivové viní z poskytování úplatků.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Švachula přichází k soudu. Archivní snímek

Článek

„Je pravda, že došlo ke sdělení deseti obvinění, která teprve budu přezkoumávat. V zásadě lze říci, že se jedná především o uplácení v řádu stovek tisíc až několika milionů. Tato větev případu byla již dříve vyčleněna a byla prověřována samostatně,“ potvrdil státní zástupce Radek Mezlík.

Zavřou šéfa, toho Švachulu. V kauze Stoka zazněly u soudu v Brně odposlechy

Krimi

Jedním z obviněných je stavební podnikatel Zdeněk Helma. Ten měl svědčit v úterý u brněnského krajského soudu projednávajícího hlavní větev kauzy. Odmítl ale svědčit s tím, že pokud by promluvil, mohl by si přivodit trestní stíhání. Na důkaz svého tvrzení pak soudu předložil právě usnesení dokazující, že už jej policisté obvinili ze sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a podplácení.

Stoka má dalšího obviněného. Řemeslníci vyjednávají o trestech

Krimi

Obviněním se potvrdily dřívější informace Práva, že ve Stoce mohou být nakonec obviněny desítky lidí či firem. Už nyní je v hlavní větvi případu před soudem jedenáct obžalovaných v čele s bývalým místostarostou radnice Brno-střed Jiřím Švachulou, který byl podle obžaloby hlavou korupční chobotnice odčerpávající desítky milionů korun na úplatcích z ovlivněných veřejných zakázek.

V další větvi případu byli obviněny na dvě desítky drobných živnostníků a řemeslníků, kteří prý upláceli menšími částkami za to, aby mohli dělat práce pro radnici zejména při opravách bytového fondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám