Hlavní obsah

Čtyřnásobná vražedkyně odsouzená na doživotí chtěla po 18 letech nový proces. Nic by se nezměnilo, odmítl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na doživotí odsouzená vražedkyně Jaroslava Fabiánová neuspěla ve středu u pražského městského soudu s návrhem na obnovu procesu. Podle soudu navrhované důkazy neměly šanci doživotní rozsudek zvrátit. Fabiánová, která si stojí za svou nevinou, si proti rozhodnutí okamžitě podala stížnost.

Soud s Jaroslavou FabiánovouVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Fabiánová v návrhu žádala provést důkaz výslechy dvou svědků a zjištěním totožnosti ženy, jejíž daktyloskopické stopy se údajně našly na místě činu. „Ráda bych, abyste obnovu povolili, pokud to bude možný. Nemám možnost shánět důkazy,“ nechala se přes videokonferenci slyšet Fabiánová.

Soudkyně Pavla Hájková nicméně po poradě se senátem návrh na obnovu řízení zamítla. „Soud dospěl k závěru, že ani jeden z návrhů odsouzené se netýká důkazu, který by mohl přinést změnu v důkazech, které by vedly ke změně rozsudku,“ uvedla Hájková.

Foto: René Volfík, ČTK

Jaroslava Fabiánová u soudu v roce 2005.

Fabiánová poprvé vraždila jako šestnáctiletá už v roce 1981, kdy dvaceti ranami umlátila a ubodala osmasedmdesátiletého muže. Jako mladistvá tehdy dostala 4,5 roku dlouhý trest.

Třetí Češka si odsedí doživotí

Krimi

Další vražda následovala v roce 1994. Fabiánová se tehdy, ostatně jako víceméně celý svůj život na svobodě, živila krádežemi. Většinou se do bytu oběti vetřela pod záminkou prostituce, muže ale uspala, okradla a z bytu odešla. Jenže jeden z okradených byl kardiak a dávku hypnotik nepřežil a Fabiánovou v září 1996 soudy poslaly na deset let do vězení.

V roce 2001 byla ale podmínečně propuštěna za dobré chování, nicméně záhy navázala na předchozí styl života. Ani ne dva roky po propuštění byla dopadena, když na vlastní doklady prodala ukradený telefon, za což dostala roční podmínku.

Její zkušební lhůta ani neuplynula a Fabiánová znovu vraždila. Nejprve v květnu 2003 ubodala šesti ranami třiaosmdesátiletého seniora v jeho bytě v centru Prahy, odkud pak odnesla elektroniku nebo obrazy.

Jen o tři měsíce později osmatřiceti ranami ubodala jedenatřicetiletého muže na Praze 10. I jeho okradla o elektroniku a několik tisíc korun.

Vraždy nikdy nepřiznala

V lednu 2005 pražský vrchní soud potvrdil verdikt pražského městského soudu, který Fabiánovou poslal za mříže na doživotí. Fabiánová poslední dvě vraždy popírala. Připustila, že své oběti uspávala a následně je okrádala, odmítala ale, že by je vraždila. „Ano, kradla jsem a uspávala. Ale nikdy jsem opravdu nikoho nezabila. Já mám ruce čisté,“ hájila se u odvolacího soudu. Proti ní stály důkazy jako její stopy v bytech zavražděných či stopy DNA za nehty ubodaného seniora.

Fabiánová je jednou ze čtyř Češek odsouzených na doživotí, v současnosti si kromě ní odpykává svůj trest sériová vražedkyně Dana Stodolová a masová vražedkyně Romana Z., která před jedenácti lety zavraždila své čtyři děti. Čtvrtou ženou byla v Německu odsouzená Miroslava Kukačková, která nechala zavraždit svého manžela. Ta zemřela v osmdesáti letech v roce 2008.

Češce odsouzené v Itálii na doživotí zmírnil soud v Brně trest na 20 let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám