Hlavní obsah

Bývalý zastupitel žádal tvrdší útoky na Ukrajinu vodíkovou bombou, musí zaplatit 45 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za schvalování útoku Ruska na Ukrajinu a za nabádání k ještě tvrdším úderům včetně použití vodíkových bomb nakonec musí zaplatit bývalý bruntálský zastupitel za SPD Daniel Makay peněžitý trest ve výši 45 tisíc korun. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě, který tak zamítl odvolání obžalovaného proti rozsudku Okresního soudu v Bruntále.

Vyjádření odsouzeného po rozsudkuVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Makay letos v únoru, kdy začala ruská invaze na Ukrajině, působil jako člen bruntálského zastupitelstva za SPD. Krátce po zahájení války napsal na Facebooku, že Putin je borec a že Ukrajině je třeba zasadit mnohem tvrdší úder, například za použití vodíkových bomb.

U soudu se Makay hájil právem na svobodu slova a na svých výrocích dosud trvá. Podle svých slov nenabádal k násilí proti lidu Ukrajiny, ale k likvidaci ukrajinských fašistických skupin.

„Putin je prostě borec, věřím, že se mu podaří odzbrojit ukrofašisty,“ napsal na Facebooku Makay. V dalších příspěvcích také radil, že by mělo Rusko na Ukrajině použít vodíkové bomby menší tonáže a zasadit tvrdší úder.

Putin je borec, odzbrojí ukrofašisty, napsal zastupitel Bruntálu. Čeká ho soud

Krimi

„Beru to i jako bývalý voják z povolání, věřím, že mu (Putinovi) ta výborná strategie vyjde a osvobodí Ukrajinu od té fašistické vládnoucí chunty (sic),“ uvedl mimo jiné v příspěvku Makay.

Foto: Aleš Honus, Právo

Daniel Makay u ostravského krajského soudu, který se zabýval jeho odvoláním.

Od jeho výroků se nejprve distancovala bruntálská radnice a poté i klub bruntálských zastupitelů SPD. Policie následně obvinila Makaye z přečinu schvalování trestného činu a také z přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Okresní soud v Bruntále nakonec obžalobu přijal v celém rozsahu.

A co Jugoslávie? argumentoval obhájce

Makay obžalobu označil za absolutní demagogii. „Slušným Ukrajincům bych nepřál nic špatného. Moje příspěvky byly namířeny proti ukrajinskému fašismu‘,“ řekl Makay u soudu. Jeho obhájce poukázal i na to, že nelze dělat rozdíly mezi agresí Ruska na Ukrajině a jinými mezinárodními konflikty, například válkou v Iráku nebo i vojenskou operací NATO v Jugoslávii z roku 1999. „Nelze právo uplatňovat selektivně a tvrdit, že jeden útok je spravedlivý a jiný nespravedlivý,“ řekl obhájce.

Makay podle svých slov na Ukrajině osobně byl asi před deseti lety a přesvědčil se o tom, že jde o nejzkorumpovanější stát v Evropě. Hájil se právem na svobodný občanský postoj.

„Toto je politický proces, který mi připomíná procesy z padesátých let,“ řekl Makay, který už v dalších komunálních volbách letos na podzim nekandidoval. Právě v těchto dnech přitom uplyne 70 let od procesu se „spikleneckým centrem“ kolem Rudolfa Slánského, v rámci kterého padlo 11 rozsudků smrti a tři doživotní tresty.

Zastupitel Bruntálu dostal peněžitý trest za schvalování útoku na Ukrajinu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám