Hlavní obsah

Zastupitel Bruntálu dostal peněžitý trest za schvalování útoku na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za schvalování útoku Ruska na Ukrajinu vyměřil v úterý Okresní soud v Bruntále peněžitý trest ve výši 45 tisíc korun členovi zdejšího zastupitelstva Danielu Makayovi, zvolenému na kandidátce SPD. Komunální politik v únoru na Facebook napsal, že Putin je borec a že Ukrajině je třeba zasadit mnohem tvrdší úder, například za použití vodíkových bomb. Rozsudek není pravomocný.

Zastupitel Bruntálu Daniel Makay čelí obžalobě za údajné schvalování genocidyVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

U soudu se Makay hájil právem na svobodu slova a na svých výrocích dosud trvá. Podle svých slov nenabádal k násilí proti lidu Ukrajiny, ale k likvidaci tamních fašistů.

Makay je členem zastupitelstva města Bruntál a zároveň bývalým vojákem z povolání. Letos v únoru jen několik dní po zahájení útoku ruské armády na Ukrajinu napsal na svůj facebookový profil větu „Putin je prostě borec, věřím, že se mu podaří odzbrojit ukrofašisty.“

Putin je borec, odzbrojí ukrofašisty, napsal zastupitel Bruntálu. Čeká ho soud

Krimi

V dalších příspěvcích také radil, že by mělo Rusko na Ukrajině použít vodíkové bomby menší tonáže a zasadit tvrdší úder. „Beru to i jako bývalý voják z povolání, věřím, že mu (Putinovi) ta výborná strategie vyjde a osvobodí Ukrajinu od té fašistické vládnoucí chunty,“ uvedl mimo jiné v příspěvku Makay.

Od jeho výroků se nejprve distancovala bruntálská radnice a poté i klub bruntálských zastupitelů SPD. Policie následně obvinila Makaye z přečinu schvalování trestného činu a také z přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Soud nakonec obžalobu přijal v celém rozsahu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zastupitel SPD Daniel Makay podle obžaloby schvaloval útok na Ukrajinu.

Makay se u soudu hájil tím, že jeho příspěvky nebyly mířeny proti ukrajinskému lidu, ale pouze proti tamním fašistům. Obžalobu označil za absolutní demagogii. „Slušným Ukrajincům bych nepřál nic špatného. Moje příspěvky byly namířeny proti fašismu, a pokud vím, i u nás je zakázaná propagace fašismu. Nelíbí se mi, že ukrajinská vláda nezasahuje proti fašistům a nechá je zejména na Donbasu zabíjet občany ruské národnosti,“ řekl Makay u soudu.

Makay podle svých slov na Ukrajině osobně byl a přesvědčil se o tom, že jde o nejzkorumpovanější stát v Evropě. Obžalobu podle svých slov nechápe. „Facebook je svobodné médium a je normální, že tam lidé píšou své názory,“ dodal komunální politik, který ale již v nadcházejících volbách nekandiduje. „Potřebuji si odpočinout od politiky. Zvlášť v dnešní době, která je složitá a těžká,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám