Hlavní obsah

Byla to profesní slepota. Lékařka dostala u soudu za smrt ženy při plastice prsou zákaz činnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za smrt mladé ženy při plastické operaci prsou uložil v pondělí Obvodní soud pro Prahu 1 anesteziologické lékařce Michaele Hložkové (55) peněžitý trest ve výši 750 tisíc korun, zároveň ženě zakázal výkon činnosti na tři roky. Žena se u soudu k činu přiznala a projevila lítost. Za smrt z nedbalosti hrozil Hložkové až šestiletý trest vězení. Verdikt není pravomocný, všichni zúčastnění si ponechali lhůtu na případné odvolání.

Lékařka Michaela Hložková u Obvodního soudu pro Prahu 1Video: Novinky

 
Článek

„Uložení podmíněného trestu je podle soudu zcela zbytečné. Paní obžalovaná nikdy neměla problém se zákonem, vedla řádný život a uložení podmíněného trestu by na obžalovanou nemělo žádný dopad,“ uvedla předsedkyně senátu Ivana Tichá.

„Za stěžejní považuje soud uložení trestu zákazu činnosti. Je to trest, který se skutečně dotkne paní obžalované, jako jeden z mála v té plejádě trestů, které soud mohl uložit,“ dodala soudkyně s tím, že tříletý zákaz činnosti se soudu jeví jako přiměřený.

Hložková v pondělí před soudem prohlásila svoji vinu a soud její prohlášení přijal. Upustil tak od dokazování a ženu jen krátce vyslechl.

Za smrt při plastice prsou jde lékařka k soudu. Špatně nastavila kyslík a odbyla kontrolu

Krimi

K tragické události došlo předloni na konci října během plastické operace prsou na pražské klinice Brandeis Clinic, kde obžalovaná, která pracuje jako vedoucí neuroanestezioložka v Nemocnici Na Homolce. vypomáhala na vedlejší pracovní poměr.

Podle vyšetřování problém vznikl ve špatně nastavené směsi kyslíku a vzduchu v dýchacím přístroji. Podle nich už od začátku operace byl průtok plynu nízký a anestezioložka si toho nevšimla.

„Kalibrovala jsem přístroj sama, moje anesteziologická sestřička měla zpoždění. Potom jsme poškozenou uspaly, napojila jsem pacientku na anesteziologický přístroj, všechny údaje byly v pořádku,“ uvedla u soudu Hložková. „Bohužel jsem přívod kyslíku snížila na kritickou hodnotu, čehož jsem si nevšimla. Alarmy nezazněly, bohužel jsem si je před výkonem nezkontrolovala,“ doplnila.

„Díky pravděpodobně profesní slepotě jsem si nevšimla snížené saturace poškozené,“ upřesnila Hložková s tím, že u pacientky došlo k prudkému poklesu vydechovaného CO2 a poklesu pulzu.

Těžký otok mozku

Hložková pak ordinovala postupně tři adrenalinové injekce do žíly pacientky a dvakrát použila defibrilátor, přičemž po druhém elektrošoku srdce naskočilo. Po intubaci ženu převezli záchranáři do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí, kde ale krátce nato zemřela. Jako příčinu smrti stanovil patolog těžký otok mozku způsobený nedostatkem kyslíku.

„Celý svůj profesní život se snažím pomáhat lidem a zachraňovat lidské životy. Jako anestezioložka pracuji 30 let a k takovému pochybení nikdy nedošlo. O to více jsem zasažena svým profesním selháním s tak fatálním následkem. Není dne, abych toho činu nelitovala, a není dne, abych si na to nevzpomněla,“ prohlásila na závěr Hložková.

Členka týmu pro nejnáročnější operace

Státní zástupkyně vzhledem k okolnostem navrhovala pro obžalovanou peněžitý trest v minimální výši tři čtvrtě milionu korun a zákaz činnosti na dva a půl roku.

Obhájce Hložkové navrhoval peněžitý trest ve výši milion korun s tím, že by soud neukládal trest zákazu činnosti. Podle obhájce je Hložková členkou speciálního lékařského týmu, který provádí nejnáročnější operace mozku a Hložková je svým způsobem nenahraditelná. „Pokud by přišlo na zákaz činnosti, celá řada výkonů by byla odložená,“ řekl v závěrečné řeči obhájce Hložkové.

Dítě zemřelo po zákroku lékaře. Rodina požaduje po domažlické nemocnici miliony

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám