Hlavní obsah

Za smrt při plastice prsou jde lékařka k soudu. Špatně nastavila kyslík a odbyla kontrolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolegové lékaři o ní tvrdí, že vyniká pečlivostí a její odborné i lidské kvality označují za mimořádné. Jenže stačilo jedno podcenění situace spojené s nepozorností a chyba vedla ke smrti mladé ženy. Kvůli tomu čeká 55letou anestezioložku z pražské Nemocnice na Homolce soud.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud začne 25. září. Lékařka podle obžaloby špatně nastavila dýchací přístroj během narkózy u 29leté ženy a následně patřičně nekontrolovala její stav.

Kvůli nedostatečnému zásobování kyslíkem během umělé plicní ventilace došlo k zástavě srdce a těžkému otoku mozku, který vedl až ke smrti pacientky.

Stalo se to předloni v říjnu během plastické operace prsou na pražské klinice Brandeis Clinic, kde obžalovaná lékařka vypomáhala na vedlejší pracovní poměr.

Australanka měla deprese a zapomínala. Z mozku jí vyoperovali živou osmicentimetrovou hlístici

Koktejl

Podle zjištění Novinek se mladá žena rozhodla pro modelaci a zvětšení poprsí pomocí silikonových implantátů.

Všechna její předoperační vyšetření skončila závěrem, že jde o naprosto zdravého člověka, který je schopen zákroku v celkové anestezii bez předpokladu komplikací.

Vyšetřovatelé zjistili, že problém vznikl ve špatně nastavené směsi kyslíku a vzduchu v dýchacím přístroji. Podle nich už od začátku operace byl průtok plynu nízký a anestezioložka si toho nevšimla.

„Nesledovala životní funkce poškozené v dostatečném rozsahu a frekvenci, v důsledku čehož včas nezjistila nedostatečné zásobení organismu kyslíkem,“ upozornila státní zástupkyně s tím, že obžalovaná měla navíc vypnuté zvukové alarmy na monitoru vitálních funkcí.

Teprve až ke konci operace anestezioložka zjistila, že na obrazovce nevidí v těle žádnou hodnotu kyslíku. To už ale byla pacientka promodralá a neměla téměř žádný pulz. Krátce nato u ní došlo k zástavě srdeční činnosti.

Obviněná pak ordinovala postupně tři adrenalinové injekce do žíly pacientky a dvakrát použila defibrilátor, přičemž po druhém elektrošoku srdce naskočilo.

Po intubaci ženu převezli záchranáři do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí, kde ale krátce nato zemřela. Jako příčinu smrti stanovil patolog těžký otok mozku způsobený nedostatkem kyslíku.

„Byla to moje nedbalost“

Sama lékařka chybu uznala. „Byla to moje nedbalost. Špatně jsem nastavila směs dýchacích plynů. Rovněž jsem nezkontrolovala alarmy na monitorech, neboť jsem měla za to, že jsou zapnuté,“ vypověděla na policii.

Ke své práci uvedla, že má 27letou praxi bez jediného pochybení. „Lituji toho a není dne, kdy bych na to nemyslela. Jsem potrestaná do konce života,“ dodala obžalovaná. Podle svých slov zaslala manželovi zemřelé ženy omluvný dopis a 150 tisíc korun.

Nevnímám se ohroženě, říká lékařka, která ošetřuje lidi bez domova

Zdraví

Soudní znalec poukázal mimo jiné na to, že během operace nebyla sledována srdeční činnost uspané pacientky. „To je přitom základní součástí monitorace fyziologických funkcí během jakéhokoliv typu anesteziologické péče a je tak povinností anesteziologa,“ upozornil znalec.

Z vyjádření vedení Nemocnice na Homolce vyplývá, že obžalovaná je zdatná anestezioložka a je velmi těžko zastupitelnou lékařkou, která se podílí na náročných operacích mozku.

„Vyniká pečlivostí, vztahem k pacientům a zájmem o celý léčebný proces nad rámec běžných pracovních povinností,“ stojí dále v pracovním hodnocení.

Státní zástupkyně navrhuje pro lékařku jako trest za přečin usmrcení z nedbalosti pokutu 800 tisíc korun a zákaz výkonu povolání lékaře v pozici anesteziologa při operativních výkonech na dobu tří let.

„Trest zákazu činnosti byl navržen tak, aby v případě uložení významně zasáhl do pracovní sféry obviněné. Jsem si vědoma kolegy obviněné uváděné tvrzení o její nezastupitelnosti při provádění neurochirurgických operací. Avšak závažnost tohoto nedbalostního jednání v souvislosti s výkonem povolání lékaře anesteziologa na operačním sále vedoucí k fatálnímu následku uložení tohoto trestu vyžaduje,“ zdůvodnila žalobkyně.

Matka nechala pětiletou dceru oslepnout. Soud jí potvrdil šest let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám