Hlavní obsah

Blondýnka Anastázie z Ruska láká od důvěřivých Čechů dolary na vízum

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Před svůdnou, rusky hovořící blondýnkou Anastázií, která pomocí e-mailové pošty slibuje lásku a od důvěřivých Čechů žádá peníze na vyřízení českého víza, varuje moravskoslezská policie. Na ženu v červenci upozornil cizineckou policii v Ostravě muž, který si s ženou dopisoval a který její nekalé úmysly prohlédl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Je velmi pravděpodobné, že počet mužů, které chtěla neznámá podvodnice nebo podvodník obalamutit, je daleko vyšší.

Moravskoslezská policie se rozhodla ve čtvrtek zveřejnit detaily e-mailové korespondence mezi podvodnicí a mužem, jenž málem naletěl. „Zhruba před třemi měsíci mu na soukromou adresu přišel e-mail od dívky z rusky hovořící země. Původní zájem o přátelství založeném pouze na písemné komunikaci ze strany ženy postupně přecházel také v zájem o osobní seznámení. S tím také přišly první žádosti o zaslání finančních prostředků k vyřízení českého víza, kterých se mladé ženě nedostávalo v potřebné výši,“ uvedla mluvčí policie Daniela Vlčková.

Přestože muž naštěstí na tyto žádosti nereagoval, komunikace pokračovala dál v takové podobě, že nabyl dojmu vznikajícího vážnějšího vztahu. „Kromě svůdného textu, který díky internetovému překladači získal na půvabu a laškovnosti, mu posílala také své fotografie,“ dodala mluvčí.

Blondýnka poslala také svůj pas a vízum

Žena vystupovala pod křestním jménem Anastasia a podle snímku šlo o velmi pohlednou blondýnu. „V jednom z posledních e-mailů byla přiložena také fotokopie dívčina cestovního pasu a českého víza. Jediným nedostatkem pro to, aby mohla urychleně přicestovat a svou zatím platonickou lásku naplnit, bylo vyčerpání všech dostupných finančních prostředků. Proto znovu žádala o zaslání financí, které údajně musela k vízu ještě doložit,“ dodala mluvčí s tím, že šlo o částku zhruba 1 500 amerických dolarů.

Muži se požadovaná částka zdála příliš vysoká, a proto se obrátil na cizineckou policii s žádostí o radu, zda by se peníze nedaly nahradit například pozváním. „Policisté v prvé řadě prozkoumali pravost a platnost fotokopie víza a pasu. V obou případech se jednalo o celkem jednoduché padělky, které zřejmě nikdy neměly být použity v praxi,“ dodala Vlčková.

„Berte prosím tento případ jako varování. Policisté se ve své praxi stále častěji setkávají s trestnou činností spojenou s podvody prostřednictvím elektronické komunikace. Záminky a sliby, pod kterými jsou z důvěřivých lidí mámeny peníze, se vyskytují v celé škále činností, například velké zhodnocení financí, možnost nabýt dědictví, možnost zprostředkování práce jak doma, tak v zahraničí, nákupy fantasticky levného zboží nebo služeb a podobně,“ upozornila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám