Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Prohlédněte si unikátní vilu od světoznámého Adolfa Loose

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Přestože krátké vycházky jsou i v době koronavirové povoleny, osobní prohlídku interiéru zajímavých budov musí milovníci architektury oželet. Malou náplastí pro ně může být nový projekt Novinek. Redakční štáb tentokrát divákům detailně přiblíží interiéry Winternitzovy vily na Praze 5. Veřejnost mimo jiné bude moci poprvé nahlédnout do pracovny původního majitele.

Výlety z karantény. Návštěva Winternitzovy vilyVideo: Novinky

 
Článek

Vilu nechal postavit u Adolfa Loose a Karla Lhoty v roce 1932 pražský právník JUDr. Josef Winternitz jako rodinnou vilu pro svoji manželku Jenny Winternitzovou, dceru Suzanu a syna Petra.

Jedná se o poslední Loosovu realizovanou budovu a má hodně shodných prvků s Müllerovou vilou, mimo jiné i způsob členění, který byl pro Loose obecně charakteristický. Jde o takzvaný „raumplan”, kdy je při řešení zohledněn význam jednotlivých místností.

Prohlédněte si jedinečné stavby Adolfa Loose v dokonalých modelech

Tipy a trendy

Světový unikát

Od října 2018 je vila zařazena do mezinárodní sítě slavných domů světa Iconic Houses, kam patří například i brněnská vila Tugendhat či barcelonská Casa Milà známá také jako La Pedrera postavená Antonim Gaudím nebo pensylvánská Fallingwater od Franka Lloyda Wrighta.

Novinky pro vás chystají i další prohlídky zajímavých míst, kam se v současnosti nelze dostat. Připravujeme například návštěvu Národního muzea a Národního technického muzea. Zítra, tedy 27. března, navštívíme Zoo Dvůr Králové. Své tipy, kam bychom se mohli s kamerou podívat, můžete posílat na e-mailovou adresu vysilani@novinky.cz.

V současné době je pražská vila v soukromých rukou potomků původních majitelů, kteří ji otevřeli pro veřejnost. Ve vile je obvykle nějaký kulturní program, jako jsou výstavy, koncerty, divadelní představení, přednášky a další.

„Chceme, aby vila nepůsobila pouze muzejním dojmem, ale jako živoucí objekt s pozitivní energií. V rámci doprovodných programů umožňujeme návštěvníkovi zažít tento unikátní prostor s atmosférou první republiky, která je ve vile stále přítomná, při některém ze současných kvalitních hudebních či dalších představení,“ řekla Novinkám provozovatelka vila Kristina Cysařová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Tragický osud

Kromě vily samotné je pozoruhodný i tragický osud jejích majitelů – část rodiny zahynula v koncentračním táboře, přeživší se pak po válce museli vyrovnat s tlakem ze strany komunistického režimu. Cílem stálé expozice a dalších programů je připomenout lidem velmi osobním způsobem jak tragédii holocaustu a druhé světové války, tak právě období komunismu.

Winternitzova vila je živým prostorem, kde se návštěvník cítí doslova „jako doma“. Může zde přenocovat, vyzkoušet si, jak se žilo ve vile, odpočinout si na terase či nerušeně pozorovat dům ze zahrady a číst si.

To bylo samozřejmě možné v době, kdy byla veřejnosti otevřena. Provozovatelé se nyní těší, až nařízení vlády opadnou a vila tak přivítá nové návštěvníky.

Foto: Petr Horník, Právo

Funkcionalistický skvost od Adolfa Loose se vypíná nad pražským Smíchovem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám