Hlavní obsah

Mapa okresů: Karlovarsko bylo premiantem, teď je na tom zdaleka nejhůř

Koronavirová situace v Česku zatím zůstává ve srovnání se sousedním Německem nebo Rakouskem relativně klidná. Laboratoře ve čtvrtek potvrdily nákazu u 306 lidí, což je o 124 víc než před týdnem. Značně ale poskočila čísla na Karlovarsku, kde se v uplynulém týdnu konal mezinárodní filmový festival (KVIFF).

Článek

„Až trojnásobný vzestup incidence nemoci covid-19 nad průměr ČR na jinak vysoce promořeném Karlovarsku (zřejmě v návaznosti na zvýšenou mobilitu spojenou s KVIFF) ukazuje na rizika letošního podzimu,“ upozornil na sociálních sítích ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci Marián Hajdúch.

„Očkujte se, dokud můžete. Nemyslím, že máme zcela vyhráno,“ vyzval.

Desetinásobný nárůst

Zatímco celostátní údaj o počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za sedm dní je na hodnotě 14 a v posledních dnech stagnuje, v okrese Karlovy Vary je to 53 případů. V den zahájení festivalu 20. srpna byla průměrná týdenní incidence na Karlovarsku na úrovni 5 případů.

Druhá nejvyšší koncentrace nakažených je momentálně také na Českobudějovicku (33), Semilsku (31) a Lounsku (27).

Stejnou incidenci (27) hlásí rovněž Praha, což může rovněž souviset s vyšší koncentrací lidí a turistů.

Karlovarský kraj patřil na jaře k nejvíce zasaženým regionům. Dalo by se tak předpokládat, že u velké části tamní populace budou přítomny protilátky po prodělání nemoci. Zatímco v pondělí tam byla průměrná týdenní incidence na 100 000 lidí na 15 případech, aktuálně vystoupala na 27.

Ochrana po covidu nebo očkování ale časem klesá a u každého jinak rychle.

„U někoho vyvanou protilátky poměrně rychle, jinému vydrží déle než rok. Je to velmi různorodé a zatím nejsou stále k dispozici solidní data,“ podotkl virolog a ředitel biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer.

Nákaza se bude šířit, předpokládá Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) očekává, že se další vlna, postupující ze západu, projeví brzy i v Česku. I při vysoce rizikovém scénáři by ale neměla být tak silná jako loni na podzim nebo letos na jaře, a to díky očkování i počtu těch, kteří covid prodělali.

Koronavirem se nakazila více než polovina dospělých Čechů, tvrdí studie

Domácí

„Je dost pravděpodobné, že promořenost u nás nastala během divokého jara docela významným způsobem a že nám teď může usnadnit situaci. Nesmíme se tím ale nechat uklidnit. I ta míra proočkovanosti je velmi podstatná v udržení průchodu pandemie na uzdě,“ doplnil Grubhoffer.

Oficiální statistiky uvádějí, že se nakazilo covidem 1,68 milionu lidí. Odborníci ale skutečný počet odhadují na mnohem vyšší. Aspoň první dávku má v Česku více než polovina obyvatel.

Česká republika patří, nejen kvůli vysokému počtu úmrtí souvisejících s covidem (aktuálně 30 405), k nejpostiženějším zemím.

Česko je v celosvětových žebříčcích dopadů epidemie stále jednou z nejpostiženějších zemí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám