Hlavní obsah

Vědci z Wu-chanu chtěli původně koronavirus posílit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z čínského Wu-chanu ve spolupráci s americkými výzkumníky zamýšleli upravit koronavirus tak, aby dokázal snáze nakazit člověka. Podle britského deníku The Daily Telegraph to vyplývá ze žádosti o grant ve výši 14 milionů dolarů (asi 300 milionů korun).

Foto: NIAID, Reuters

Umírající buňka napadená koronavirem (žluté body). Ilustrační foto

Článek

Žádost byla předložena v roce 2018 americké Agentuře pro pokročilé výzkumné projekty v oblasti obrany (Darpa), což je zařízení ministerstva obrany USA.

Přišel s ní britský zoolog Peter Daszak z americké organizace EcoHealth Alliance, která úzce spolupracovala s Wuchanským virologickým institutem (WIV). Dokument zveřejnila skupina Drastic, která sdružuje internetové aktivisty pátrající po původu viru, jenž je příčinou nemoci covid-19.

Unikl virus z laboratoře? Tajné služby odpověděly Bidenovi

Koronavirus

Z dokumentu vyplývá, že navrhovatelé chtěli do netopýřích koronavirů zavést „štěpení specifická pro člověka“, čímž by se viru usnadnilo proniknutí do lidských buněk. Projekt měl posloužit ke zlepšení ochrany před ním. Autoři žádosti také slibovali „provádět osvětovou činnost, aby veřejnost pochopila, co děláme a proč to děláme, zejména kvůli praxi konzumace netopýrů v regionu“.

Na výzkumu se kromě Daszaka a doktorky Š‘ Čeng-li z WIV, známé jako „netopýří žena“, měli podílet i američtí výzkumníci z University of North Carolina a Národního centra pro zdraví volně žijících živočichů.

Ve výhledu byly i hrátky s MERS

„Vzhledem k tomu, že v návrhu nacházíme zmínky o plánu na zavedení štěpení specifických pro člověka, je oprávněné, aby širší vědecká komunita přezkoumala pravděpodobnost jejich umělého vložení (do nynějšího koronaviru),“ apeloval po zveřejnění žádosti Drastic.

Výzkumný pracovník Světové zdravotnické organizace (WHO), který si nepřál být jmenován, vyjádřil znepokojení nad tím, že návrh zahrnoval i plány na posílení koronaviru, který způsobuje nákazu MERS (blízkovýchodní respirační syndrom). Ten pochází z egyptského netopýra, ale na člověka se přenesl z velblouda. Má větší smrtnost, ale šíří se pomaleji.

Lze covid vymýtit snáz než obrnu?

Věda a školy

„Tyto viry mají za následek smrtnost více než třiceti procent nakažených. Jsou tak přinejmenším o řád (tj. desetinásobně) smrtelnější než SARS-CoV-2. Pokud by jedna z náhražek receptorů způsobila, že by se MERS šířil podobně (jako současný koronavirus), a přitom by si uchoval svou smrtonosnost, byla by to pandemie téměř apokalyptická,“ řekl tento zdroj.

Darpa žádost o grant odmítla. Argumentovala tím, že „je zřejmé, že navrhovaný projekt vedený Peterem Daszakem by mohl ohrozit místní komunity“. Podle ní tým řádně nezvážil nebezpečí, jaké posílení viru přináší, ani rizika úniku upraveného koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám