Hlavní obsah

Lze covid vymýtit snáz než obrnu?

Právo, vpl

Lidstvo by se za určitých podmínek mohlo nového koronaviru zbavit. Naznačuje to studie publikovaná v britském lékařském časopise Global Health, podle níž by to novozélandští vědci mohli zjistit po provedení experimentu, který zohlednil řadu proměnných.

Foto: Navesh Chitrakar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z výzkumu vyplývá, že k eradikaci neboli vymýcení viru by mohlo dojít, pokud do procesu eradikace aktivně vstoupí několik prvků.

Odborníci vzali v úvahu sedmnáct faktorů ovlivňujících jeho šíření včetně dostupnosti bezpečných a účinných vakcín a délky trvání imunity. Analýza zahrnuje také sociální, politické a ekonomické faktory, jako jsou efektivní vládní řízení a přijetí opatření k eliminaci infekcí veřejností.

Obtížnější než pravé neštovice 

Každý z těchto ukazatelů vyhodnotili tříbodovým systémem, aby bylo možné posoudit, zda je eradikace SARS-CoV-2 proveditelná. Trvalé snížení celosvětového výskytu nákazy způsobené konkrétním původcem na nulu se dosud podařilo pouze u pravých neštovic a dvou ze tří typů polioviru způsobujících dětskou obrnu.

Dilema. Delší bezinfekčnost, nebo třetí dávka?

Domácí

Při analýze výsledků vědci zjistili, že úplná eradikace nového koronaviru by byla obtížnější než u neštovic, ale snazší než v případě dětské obrny. Na konečné stupnici dosáhly neštovice průměrné hodnoty 2,7, covid-19 1,6 a dětská obrna 1,5.

„Ačkoli je naše analýza pouze předběžná a zohledňuje různé subjektivní prvky, zdá se, že posouvá možnost eradikace viru SARS CoV-2 do oblasti možného, zejména pokud jde o technickou proveditelnost jeho eliminace,“ zdůrazňuje studie.

Náročné, avšak zřejmě splnitelné

To se však neobejde bez politické vůle, finančních investic a společenského porozumění. Není to tedy snadný úkol, ale zachránil by statisíce životů a ochránil miliony lidí před dlouhodobými následky covidu-19, upozornila stanice Sky News.

„Mezi technické problémy spojené s eradikací SARS CoV-2 patří špatné přijetí očkování a výskyt dalších variant, které mohou být přenosnější nebo mít větší imunitní únik,“ uvádí se dále ve zprávě.

Šéf evropských imunologů: Lidé mají protilátky i 17 let po SARS, třetí dávka není nutná

Evropa

Mezi další výzvy se řadí vysoké počáteční náklady na očkování, modernizace zdravotnických systémů a nutná mezinárodní spolupráce.

Podle autorů studie by podobné pokusy o možnostech eradikace měla podpořit Světová zdravotnická organizace (WHO) nebo koalice zdravotnických organizací sdružující více států.

Koronavirus má přes 4,5 milionu obětí
Koronavirus už má ve světě přes 4,5 milionu obětí a nákaza covidem-19 přitom postihla více než 206 milionů lidí.
Od prosince 2019, kdy byly v Číně oficiálně prokázány první případy nemoci, zaznamenalo infekci na 210 zemí.
Nejvíce obětí mají USA (621 tisíc), následují Brazílie (567 tisíc), Indie (430 tisíc), Rusko (349 tisíc) a Mexiko (247 tisíc).
Česko má dosud 30 372 obětí, v přepočtu na deset tisíc obyvatel 28,57, což je staví na třetí místo na světě.
Horší jsou při stejném přepočtu Peru (60) a Maďarsko (30,73).
Zdroj: CNN, Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám