Hlavní obsah

Vědci: Nová dvojitá protilátka zabírá na všechny hlavní mutace koronaviru

Preklinické studie na myších potvrdily, že nově vyvinutá dvojitá protilátka chránící před virem SARS-CoV-2, za níž stojí mezinárodní tým vědců, funguje na všechny tři dosud známé dominantní mutace viru: britskou, jihoafrickou i brazilskou. Informovalo o tom ve čtvrtek Biologické centrum Akademie věd ČR, které se na testování podílelo.

Foto: Biologické centrum AV ČR

Ukázka cílení tzv. bispecifické protilátky

Článek

O zdárném otestování protilátky centrum informovalo už na sklonku ledna. Nyní upozornilo, že studii o objevu zveřejnil prestižní časopis Nature. Novinkou oproti lednovým informacím je to, že látka byla otestována na všechny tři hlavní mutace koronaviru, a to s vysokým účinkem.

„Ochránila všechny testované myši. Předtím se testovala pouze britská mutace,” uvedla pro Novinky za Biologické centrum Daniela Procházková.

Otestovali jsme novou protilátku proti covidu. Brání viru mutovat, hlásí čeští vědci

Koronavirus

Dvojitou neboli bispecifickou protilátku vyvinuli švýcarští vědci z Biomedicínského výzkumného ústavu v Bellinzoně. Jako základ použili různé protilátky z krve pacientů, kteří prodělali covid-19. Tyto přirozené protilátky se běžně používají při léčbě pacientů, mají ale velkou slabinu, virus proti nim dokáže získat odolnost - a léčba pak neúčinkuje.

Vědci proto spojili dvě přirozené protilátky do jedné molekuly - takzvaná bispecifická protilátka díky tomu cílí na dvě různá místa současně, což brání viru uniknout i mutovat. V budoucnu by podle odborníků mohla nahradit drahou směs protilátek a pomoci i v chudších zemích světa.

Foto: České centrum pro fenogenomiku, ÚMG AV ČR, BIOCEV

Myš používaná při testování

Účinnost potvrdila preklinická studie na myších, na níž pracovaly české výzkumné laboratoře z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR a Českého centra pro fenogenomiku v centru BIOCEV.

„Víme, že naše protilátka funguje na všechny tři dominantní mutace viru – britskou, jihoafrickou i brazilskou. Na základě strukturních modelací lze předpokládat, že bude účinná i na další minoritní mutace,“ uvedl výzkumník Daniel Růžek, který preklinickou studii vedl.

Dodal, že je nepravděpodobné, aby virus nově zmutoval na obou dvou místech, kam bispecifická protilátka míří, a současně si zachoval schopnost být plně virulentní.

Na protilátky testováno 12 tisíc lidí

Domácí

Zatímco v laboratoři se stal virus odolným vůči standardním monoklonálním protilátkám během pouhých dvou dnů, proti dvojité protilátce mutovat nedokázal.

„To nikdo nečekal a ani předtím nepozoroval. Je to velký vykřičník z hlediska používání protilátek proti covidu-19,“ uvedl Daniel Růžek.

Indii zneklidňuje nová dvojitá mutace koronaviru

Svět

Testy navíc prokázaly, že bispecifickou protilátku lze použít jak pro léčbu nakaženého pacienta, tak i preventivně podobně jako očkování, přičemž ochrana je okamžitá a může trvat několik týdnů nebo měsíců.

Imunolog Thon upřímně o očkování i o svých kolezích

Domácí

Vysoká účinnost a celková charakteristika nové bispecifické protilátky jsou podle vědců klíčovým argumentem pro zahájení klinické studie u lidí.

Růžek už dříve řekl, že látka je k tomu připravená. Kdy do klinické studie zamíří, mimo jiné závisí i na jednání s investory, které už probíhá.

Foto: Biologické centrum AV ČR

Koronavirus SARS-CoV-2, snímek z elektronového mikroskopu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám