Hlavní obsah

Na protilátky testováno 12 tisíc lidí

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do studie, která má zanalyzovat přítomnost protilátek u Čechů na covid-19, se zapojilo už téměř 12 tisíc klientů Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR (ZPMV). Právu to sdělila její mluvčí Hana Kadečková.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Testování na koronavirus

Článek

Cílem sérologické studie, která začala loni v říjnu a probíhá v rámci celé ČR, je zjistit, zda máme v těle protilátky nemoci covid-19, v jakém množství a jak dlouhou dobu. Lidé se díky testování odebraného vzorku krve mohou dozvědět, jak jejich imunitní systém konkrétně reaguje na setkání s novým typem koronaviru.

Data získaná ze studie ale pomohou lépe monitorovat i skutečný podíl populace, která virus prodělala, i to, jak dlouho je člověk proti nemoci imunní. Tím pádem by měla být i kritériem pro rozhodnutí, zda je vhodné konkrétního člověka očkovat, a pro výběr vakcíny.

Kdo neslintá, uvidí citron. Školáci v Petrovicích už vyzkoušeli testy ze slin

Koronavirus

Podle vědců zatím není přesně známo, jak dlouho protilátky v organismu zůstávají. Odhadem se podle něj může jednat řádově o měsíce až roky. I na tuto otázku by studie, která sleduje vývoj naší imunity v čase, měla přinést konkrétní odpověď. První dílčí výsledky mají být k dispozici ve druhé polovině letošního roku po vyhodnocení první části vzorků.

Samotná sérologická studie totiž trvá u jednoho testovaného člověka zhruba rok a půl. Vzorek krve se poskytuje k testování stejné laboratoři celkem třikrát, vždy s odstupem šesti měsíců. Je nutné, aby účastník studie skutečně absolvoval postupně tři odběry, protože jedině tak budou mít výsledky vypovídací hodnotu.

Čas je až do konce března

Do studie se může přihlásit kdokoli starší 18 let, kdo v čase odběru krve a předchozích třech týdnech netrpěl žádnými akutními potížemi souvisejícími s covidem. Jeden test vyjde zájemce o účast ve studii na 600 korun, klientům ZPMV hradí tato pojišťovna 500 korun za každý odběr, celkem tedy 1500 korun. Klienti ostatních pojišťoven si odběry hradí z vlastní kapsy.

Otestovali jsme novou protilátku proti covidu. Brání viru mutovat, hlásí čeští vědci

Koronavirus

ZPMV projekt realizuje společně s Asociací laboratoří QualityLab. Zájemci o účast ve studii mají stále ještě možnost se do ní přihlásit, a to až do konce března.

Reklama

Výběr článků

Načítám