Hlavní obsah

V USA schválili kombinaci léků od firmy Eli Lilly pro léčbu koronaviru

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) v úterý schválil kombinaci dvou léků proti koronaviru od firmy Eli Lilly. Jde o kombinaci dvou monoklonálních protilátek bamlanivimabu a etesevimabu. Samotný bamlanivimab prodávaný jako Bamlan byl schválen k nouzovému použití v USA už loni v listopadu a poté i v ČR.

Foto: Mike Blake, Reuters

Kancelář farmaceutické firmy Eli Lilly v americkém San Diegu

Článek

O schválení kombinace dvou monoklonálních protilátek informovala v úterý kalifornská společnosti Eli Lilly: „Tato terapie je schválena pro léčení mírných a středně těžkých případů covidu-19 u pacientů nad 12 let a 40 kg hmotnosti, kteří byli pozitivně testováni a u nichž je velké riziko, že by se mohl rozvinout vážný průběh covidu-19. Lék mohou dostávat i pacienti nad 65 let.

Podle firmy Eli Lilly kombinace dvou protilátek omezuje riziko hospitalizace s vážným průběhem covidu-19 a smrti o 70 procent. Plyne to z dat ze závěrečné fáze klinických testů. Podává se jedna dávka intravenózně. Lék není určen pro pacienty, kteří jsou připojeni na kyslík. U nich by naopak mohl zhoršit stav.

Léky na covid dorazí do Česka už v únoru

Domácí

Obě protilátky napodobují chování imunitního systému. Vážou se přímo na S-protein koronaviru a brání jeho napojení na buňku. Obě protilátky se navazují na jinou část S-proteinu. Hodí se zejména pro lidi s oslabenou imunitou, kteří nemají dost protilátek. Týká se to i lidí po transplantacích.

Samotný bamlanivimab si už objednala ČR, v únoru by mělo dorazit na 500 dávek. Podávat ho chce Thomayerova nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám