Hlavní obsah

Studie s dobrovolníky po česku: Odběry na protilátky si musí zaplatit sami

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 15 000 dobrovolníků, kteří by byli ochotni zapojit se do studie na zjištění hladiny protilátek chránících před nemocí covid-19, hledají do konce března čeští odborníci. Studie, na níž participuje výzkumné centrum RECETOX Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Asociace laboratoří QualityLab, má pro zájemce drobný háček. Testy si musí sami zaplatit.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Účastníci studie by měli během roku a půl absolvovat tři testy v půlročních intervalech. Na jejich základě se dozvědí, zda prodělali covid-19, mají-li v krvi protilátky a případně jak se jejich hladina vyvíjí.

Cena jednoho testu je stanovena na 600 korun, přičemž klienti Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra mají nárok na úhradu 500 korun za každý odběr. Ostatní za pomoc vědě zaplatí namísto 300 rovnou 1800 korun.

Učitelé šíří covid více než žáci, tvrdí studie

Koronavirus

Do výzkumu se zapojilo asi 190 laboratoří, odborným garantem projektu je Vojtěch Thon z výzkumného centra RECETOX Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Centrum poskytlo řešitelům projektu svoji biobanku, která umožňuje uložení a další výzkum vzorků.

Během loňského podzimu se do studie zapojilo již 15 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám