Hlavní obsah

Našli jsme Achillovu patu koronaviru, hlásí vědci

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědeckému týmu rakouských odborníků se podařilo odhalit Achillovu patu koronaviru. Dva proteiny vázající cukr mohou zabránit variantám patogenu proniknout do lidských buněk. Tyto poznatky lze využít v terapiích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Navzdory očkování virus SARS-CoV-2 stále nezmizel, a proto vědci po celém světě intenzivně hledají způsoby, jak zabránit šíření tohoto patogenu. Tým vedený vědci z Ústavu molekulární biotechnologie Rakouské akademie věd ve Vídni nyní zřejmě dosáhl triumfu.

Vědci se zaměřili na protein hrotu patogenu, který je jeho hlavním vstupním mechanismem do buňky. Tento nástroj potřebuje maskovací mechanismus, aby virus zůstal skrytý před imunitní reakcí hostitele. Na určitých místech bílkoviny hrotu se vytvoří cukrový povlak, který způsobí, že patogen je pro imunitní systém neviditelný.

EU posuzuje nové vakcíny a léky na covid, některé vypadají nadějně

Domácí

Proteiny vázající cukr (lektiny) studoval tým vědců vedený Josefem Penningerem z Ústavu biofyziky Keplerovy univerzity v Linci. „Intuitivně nás napadlo, že lektiny by nám mohly pomoci najít nové interakční partnery pro protein spike,“ říká spoluautor David Hoffmann.

Identifikací lektinů, které se vážou na tato glykosylační místa, by vědci mohli být na dobré cestě k vývoji účinných terapeutických zásahů. Glykosylace je biochemický proces, při kterém se cukry vážou na proteiny nebo lipidy.

„Nyní máme v rukou nástroje“

Tým vyvinul a otestoval knihovnu více než 140 lektinů savců. Mezi nimi objevil Clec4g a CD209c – dva, které silně vážou spike protein SARS-CoV-2.

Kolektivní imunita u delty? Nedosažitelný mýtus, tvrdí oxfordský vakcinolog

Evropa

„Nyní máme k dispozici nástroje, které vážou ochrannou vrstvu viru, a zabraňují tak viru proniknout do buněk,“ shrnuje další spoluautor Stefan Mereiter.

„Tento mechanismus by skutečně mohl být Achillovou patou, na kterou věda čekala,“ řekl Mereiter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám