Hlavní obsah

Burzy v Asii a Evropě rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po výrazném propadu z minulého týdne v pondělí burzy v Asii a Evropě konečně začaly růst. Trh očekává koordinovanou intervenci centrálních bank na podporu globální ekonomiky. Burza v Praze posunula začátek obchodování kvůli technickým problémům, pak ale také rostla.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Akcie v Asii po nejhlubším propadu od finanční krize v roce 2008 v pondělí zpevňují. Hlavní index čínských akcií zpevnil o 3,29 procenta, japonský rostl o procento.

Trh očekává koordinovanou intervenci centrálních bank na podporu globální ekonomiky, podle analytiků by mohla přijít už tento týden a zahrnovat výraznější snížení úrokových sazeb. Na globální ekonomiku má velmi negativní dopad epidemie koronaviru a s tím související útlum aktivity.

Prudký pád konečně otočily i burzy v Evropě. Evropský index Stoxx 600 po desáté hodině posiloval o skoro dvě procenta. Německá burza rostla o 1,5 procenta, burza ve Varšavě skoro o tři procenta.

Boháči světa kvůli koronaviru zchudli o 10 bilionů

Koronavirus

Výjimkou je italská burza, která dopoledne mírně ztrácela. Italská vláda slibuje tento týden představit opatření v hodnotě 3,6 miliardy eur (91,7 miliardy Kč), která mají podpořit ekonomiku ohroženou největší epidemií nemoci Covid-19 v Evropě.

Burza v Praze v pondělí oznámila pozdější začátek obchodování kvůli technickým problémům dodavatele obchodního systému. „Týká se to všech burz, kterým poskytuje obchodní systém Xetra burza ve Vídni,” řekl Novinkám mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík. Vedle Rakouska to je například Maďarsko nebo Chorvatsko. Po 11 hodině už obchody běžely a hlavní index pražské burzy posiloval o 1,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám