Hlavní obsah

V domově pro mentálně postižené v Lipníku se rozšířil covid-19, nakažení jsou téměř všichni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V domově pro mentálně postižené v Lipníku na Mladoboleslavsku se rozšířil covid-19, nakažení jsou téměř všichni pracovníci i klienti. V úterý přijede na pomoc armáda, obec doporučuje obyvatelům, aby omezili vycházení, řekla v pondělí starostka obce Ingrid Podroužková. Krajští hygienici tam evidují 45 nakažených.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Zkumavky se vzorky na test na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčí krajských hygieniků Dany Šalamunové se tam nakazilo 24 z 28 klientů a 21 z 34 členů personálu. Podle starostky v pondělí ale přišly výsledky dalších testů a nakažených opět přibylo. "Vypadá to, že už jsou nakažení úplně všichni," řekla Podroužková.

Starostka podle Šalamunové požadovala uzavření celé obce, řada zaměstnanců domova v Lipníku zároveň bydlí a mají zde své rodiny. "Starostka požadovala uzavření obce, což jsme vyhodnotili jako nepotřebné, protože v celé republice je komunitní přenos," řekla Šalamunová. Podroužková tak alespoň vydala nařízení obce, ve kterém obyvatelům doporučuje, aby omezili vycházení a zůstali doma. Rodinné příslušníky personálu čeká testování.

Opatření se zpřísní od 25. prosince, navrhne Blatný

Koronavirus

Odkud nákaza do domova přišla, starostka neví. Jako první se ale objevila u dětí, které docházejí do základní školy a procházejí pravidelně testováním. První hromadné testování všech klientů a zaměstnanců se uskutečnilo ve středu.

V úterý přijede do domova pomoct 14 vojáků, budou tam minimálně 14 dní. "Je to obrovský problém, protože ne každý může s těmito dětmi pracovat. Dodržování protiepidemických nařízení je navíc velmi obtížné," řekla Šalamunová. Vojáci budou podle starostky informováni o potřebách jednotlivých klientů. "Některé děti jsou glykemici, máme tu epileptiky," řekla Podroužková.

V Moravskoslezském kraji vyletěl PES na index 90

Domácí

Armáda bude v domově sloužit 24 hodin denně. "Obávám se, jak to zvládnou ty děti, když uvidí lidi v mundúrech. Ale překvapilo nás, že to zvládají úplně perfektně. Většina nakažených má mírný průběh nemoci," řekla Podroužková. "Nemáme skoro žádný personál, v podstatě nám zbyla jedna vychovatelka a jedna zdravotní sestra," řekla starostka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám