Hlavní obsah

Opatření se zpřísní od 25. prosince, navrhne Blatný

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

O přechodu do pátého stupně v rámci protiepidemického systému PES rozhodne vláda definitivně ve středu. Pokud by tomu ale čísla stále odpovídala, přejde Česko do tohoto horšího stupně k 25. prosinci. Po pondělním jednání vlády to sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Výjimky už by nebyly a zavřely by všechny obchody a služby s výjimkou těch, co prodávají základní potřeby.

TK po jednání vlády - premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan BlatnýVideo: ČTK

 
Článek

„Navrhl jsem, aby bylo definitivní rozhodnutí dáno až tuto středu. Pokud by na to ale data ukazovala, tak bych přechod navrhoval k 25. 12.,“ sdělil Blatný.

Hamáček: Vánoce jsou pro zpřísnění opatření ideální

Domácí

V posledních několika dnech se totiž situace v Česku opět zhoršuje a většina krajů se nachází právě v pátém stupni. „Pokračuje nárůst nově diagnostikovaných osob. Je to sice dáno i plošným testováním, ale nemůžeme to podceňovat,“ vysvětlil ministr.

Podle něj je také situace v nemocnicích zatím stabilní, nejvíc zatížená jsou zařízení v Moravskoslezském kraji.

Zavře většina obchodů 

Pátý stupeň systému PES zavádí přísnější noční zákaz vycházení, který by měl platit už od 21. hodiny. Stejně tak by měla být zavřená většina obchodů a služeb.

Do škol by pak podle ministra chodili pouze žáci 1. a 2. tříd základních škol.

Může se začít. Evropská unie dala zelenou vakcíně Pfizer

Evropa

Aktuálně pak v Česku platí čtvrtý, tedy druhý nejhorší stupeň. Zavřené jsou restaurace, platí také zákaz vycházení po 23. hodině či zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Otevřené jsou ale obchody, a to za přísných epidemiologických opatření. Platí v nich pravidlo jednoho člověka na 15 metrů čtverečních.

Anketa

Je podle vás na čase zpřísňovat opatření proti koronaviru?
Rozhodně ano
45,4 %
Spíše ano
3,3 %
Spíše ne
3,3 %
Rozhodně ne
48 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 39416 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám