Hlavní obsah

Řada covid pozitivních těhotných rodí předčasně

Právo, Stáňa Seďová

Rodí stále více matek nakažených koronavirem. Právo zjišťovalo, jak se s nimi a s novorozenci při porodu a po něm v českých nemocnicích zachází. Odpověď je pozitivní.

Foto: Novinky

Na Bulovce nabízí rodičkám nové porodní apartmány.

Článek

Ve všech porodnicích postupují podle podobného scénáře. Rodičky s covidem jsou před i po porodu izolované a pak odchází maminka i s potomkem co nejdříve domů.

„Vytvořili jsme si systém, který zatím funguje. Na obou porodních sálech máme jeden box vyhrazený pro covid pozitivní rodičky. Na dvou odděleních šestinedělí jsme vytvořili oddělené pokoje, kde leží pozitivní maminky po porodu,“ popsal nedávno Právu současnou porodnickou praxi Lukáš Hruban, primář Gynekologicko-porodnické kliniky z Fakultní nemocnice Brno.

Ideálně domů po 48 hodinách

„Je snahou co nejdříve tyto maminky propustit, ideálně po 48 hodinách po porodu. Pokud si to maminky přejí, mohou odejít domů i dřív. Jedná se pak o formu ambulantního porodu. V případě nutnosti intenzivní péče jsou k dispozici JIP lůžka na oddělení ARO,“ uvedl Hruban.

Přibývá nakažených rodiček i dětí

Domácí

Na této klinice rodí jedna až dvě covid pozitivní matky týdně. „Obdobný režim je zaveden na neonatologických odděleních, kde jsou novorozenci pozitivních maminek izolováni od ostatních miminek,“ dodal Hruban. Podobně ohledně covid pozitivních rodiček to je i v pražské porodnici U Apolináře.

„Jsme velmi často žádáni o převzetí péče o těhotné ženy s koronavirem,“ řekl Právu Antonín Pařízek, vedoucí lékař Perinatologického centra porodnice U Apolináře VFN.

„Přizpůsobili jsme provoz porodnice tak, že jsme plánovaně snížili počet fyziologických porodů, tedy běžných s nízkým rizikem, a naopak jsme navýšili kapacitu pro těhotné ženy s rizikovým těhotenstvím, na která se naše nemocnice specializuje. Řada covid pozitivních těhotných totiž rodí předčasně,“ sdělil Pařízek. Dodal, že v péči mají také ženu, která v těhotenství velmi složitě prodělávala covid-19 a navíc je po transplantaci ledviny.

K porodům doma to nevede

Že by se české ženy začaly obávat porodů v nemocnicích a raději volily porody doma, si vedoucí lékař nemyslí.

Žena tajně porodila na ubytovně, dítě skončilo v kritickém stavu v nemocnici

Krimi

„V Česku není organizovaná registrace plánovaných domácích porodů. Odhaduje se, že jde okolo jednoho promile porodů (každoročně v ČR proběhne okolo 110 tisíc porodů v 93 porodnicích). V každém případě se ale nezdá, že by nyní ženy tuto velmi rizikovou alternativu zvýšeně volily,“ dodal Pařízek.

„Rodičky se samozřejmě ptají, jestli mají mít testy, stejně jako jejich doprovod při porodu, ale že by kvůli tomu raději volily porody doma, to ne. To často zmiňovaly na jaře, při první koronavlně, kdy byli zakázáni otcové u porodu,“ sdělila Právu Petra Horáková, mluvčí Nemocnice Hořovice, kde je porodnice U Sluneční brány.

Jedné z největších zátěží covidových pacientů v celé zemi čelí už několik týdnů náchodská nemocnice, kde je rovněž porodnice. I tam rizikové porody zvládají.

„Rodiček s onemocněním covid jsou jednotky. Je pro ně vyčleněn jeden porodní sál včetně pokoje v předsálí. Tyto maminky jsou po dohodě s pediatry propouštěny dříve,“ řekla Právu Lucie Chytilová, mluvčí nemocnice Náchod, s tím, že u porodu smí být přítomen otec či dula.

Matka může nakazit dítě

Musí-li nakažená matka s miminkem zůstat hospitalizovaná v porodnici, řeší to v porodnici FN Královské Vinohrady péčí příbuzných. „Zrovna u nás porodila jedna covid pozitivní maminka. Po porodu v samostatném boxu byla přesunuta na jednolůžkový pokoj. Tam zveme někoho z rodiny, otce či babičku dítěte, a ti se o novorozence starají,“ popsal následnou péči ředitel FN Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Po porodu jí selhaly plíce. Chtěla jsem tu být pro dceru, říká žena po komplikované transplantaci

Zdraví

„Matka je dva metry od dítěte a při kojení nosí respirátor. Personál je už očkovaný, nosí respirátory a vše zatím probíhá bez problémů,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám