Hlavní obsah

Švédská strategie selhala, počet nových případů je rekordní

Novinky, Alex Švamberk, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédsko, které jako jedna z málo zemí nesáhlo k plošné karanténě a uzávěrám, oznámilo ve čtvrtek rekordní počet nově potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Prudce také stoupá počet lidí s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče, uvedl list The Guardian.

Článek

Ve čtvrtek Švédsko oznámilo, že v zemi přibylo 4034 nově potvrzených případů koronaviru. Rekordní počty byly zaznamenány opakovaně v několika posledních dnech, i když na počátku podzimu nebyl nárůst nových případů tak výrazný jako v jiných evropských zemích. Nyní však nabral na rychlosti.

„Je tu pokračující nárůst počtu případů ve všech oblastech kromě jedné,“ uvedla ředitelka mikrobiologického oddělení švédského Úřadu pro veřejné zdraví Karin Tegmarková Wisselová. „Nyní se také začíná ukazovat docela významný nárůst počtu pacientů na intenzivní péči.“ dodala.

Švédsko přitvrzuje v restrikcích. Situace je vážná, říká premiér

Koronavirus

Ve čtvrtek leželo na JIP 90 lidí s covidem-19, což je o 19 více než ve středu. V nemocnicích však s touto nemocí leží ještě dalších 661 osob. V zemi navíc za den zaznamenali dalších pět obětí z řad nakažených, celkem je jich už 6002.

Premiér v karanténě

Nepříznivou situaci přiznal i švédský premiér Stefen Löfven: „Vývoj jde rychle špatným směrem. Mnoho lidí je nakažených, mnoho lidí umírá. Je to vážná situace.“

Löfven je aktuálně v karanténě. Sám šel do izolace, protože se setkal s osobou nakaženou koronavirem. Napsal to na svém facebookovém profilu. V karanténě je se svou manželkou a pracovat bude z domu. Löfven uvedl, že nebyl v přímém kontaktu s nakaženým, ale že někdo z jeho blízkosti byl pozitivní, a i když je tato osoba už negativní, rozhodl se pro karanténu na základě rady svého lékaře. „Je to jediná odpovědná věc v této situaci,“ řekl Löfven s tím, že se nechá co nejdříve otestovat.

Ve Švédsku také roste podíl pozitivních výsledků na všech provedených testech. V tomto týdnu stoupl na 9,7 procenta, zatímco předtím činil jen 5,6 procenta. Stále je to ale mnohem méně než v České republice, kde je pozitivních téměř 35 procent testovaných lidí. Za rizikovou hranici se přitom považuje už pět procent.

Švédsko hlásí nejvyšší počet nově nakažených od začátku epidemie

Evropa

Švédský Úřad pro zdraví ovšem uvedl, že epidemie na jaře byla zřejmě mnohem vážnější, protože tehdy měla tato skandinávská země jeden z největších počtů obětí v přepočtu na počet obyvatel. Tehdy se ale prováděl jen omezený počet testů, což znamenalo, že řada případů nákazy zůstala neodhalena.

Reklama

Výběr článků

Načítám