Hlavní obsah

Švédové vyvíjejí nosní sprej proti covidu i chřipce

Právo, Novinky, Filip Šára, Markéta Mitrofanovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci působící na univerzitě ve švédském městě Umeå plánují v příštích letech přijít s jednoduchým nosním a ústním sprejem na bázi sacharidů, který by chránil nejen před koronavirem. Poskytovat ochranu by měl i před dalšími viry postihujícími dýchací cesty pacientů, tedy i proti běžnému nachlazení či chřipce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jak informoval tamní list Svenska Dagbladet, vědci pátrají po specifickém glykanu (polysacharidu, mezi které jinak paří např. celulosa, škrob, glykogen), který dokáže vázat viry v lidské sliznici dříve, než jejich částice stihnou infikovat buňky.

Česko dostane další zásobu remdesiviru pro tisíc lidí

Koronavirus

Viry se totiž běžně váží na cukry na našich buňkách a jedním z našich ochranných mechanismů je právě vylučování stejného sacharidu v našich sliznicích. Virus se poté „zasekne” a nakonec skončí v žaludku, kde je neutralizován. Bohužel se však lidskému tělu nedaří takto „oklamat” všechny virové částice.

Širokospektrální lék: supercukr

Vědci proto doufají, že budou schopni vyvinout variantu cukru, který je ještě lepší v „podvádění virů” než ten, který se přirozeně produkuje v našem těle. Takový hypotetický „supercukr” by bylo možné použít jako nosní i ústní sprej, případně též jako inhalátor s malými aerosoly, které by člověk vdechoval. Přípravek by šel použít jak k preventivním účelům, tak v počáteční fázi infekce.

Časový rámec pro to, aby se z toho nakonec stal lék, je pravděpodobně několik let. Teď děláme úplně první krok, kdy se testují buňky.

Zní to možná až příliš povzbudivě, švédští univerzitní výzkumníci však doufají, že k prvním pozitivním výsledkům ve vývoji spreje by nemuseli dojít za příliš dlouhou dobu. Jak už bylo řečeno, novinka také nemá sloužit jen proti SARS-CoV-2, ale i proti dalším virům (chřipka).

Království bez roušek není za vodou

Koronavirus

Švédové tedy doufají, že budou schopni vytvořit tzv. širokospektrální lék, který by byl neobvyklý mezi různými antivirotiky - ty běžné obvykle fungují pouze proti určitému viru.

Vedoucí projektu Niklas Arnberg poznamenal, že výzkum léků na bázi sacharidů je komplikovaný, ale za poslední desetiletí dosáhl pokroku.

„Časový rámec pro to, aby se z toho nakonec stal lék, je pravděpodobně několik let. Teď děláme úplně první krok, kdy se testují buňky. Pak se často pokračuje zkouškami léku na zvířatech a nakonec na lidech,” dodala podle Svenska Dagbladet lékařka a vědkyně v oblasti virů Lisa Petterssonová, která se na vývoji rovněž podílí.

Nosní sprej jako prevence proti koronaviru? Účinnější než roušky, tvrdí vědci

Koronavirus

Mezitím, co svět čeká na účinnou a dostupnou vakcínu proti koronaviru, také vědci na univerzitě v San Franciscu přišli se „sprejovou” variantou. Již vyvinuli nosní sprej, který by měl lidi před virem chránit, nyní mají následovat klinické studie.

Vakcínu proti koronaviru budeme mít do Vánoc, tvrdí profesor z Oxfordu

Koronavirus

Reklama

Související články

Mexičanka dostala covid i chřipku

Pacientku, která se nakazila covidem-19 a sezonní chřipkou zároveň, ohlásilo Mexiko. Podle tamního hlavního epidemiologa Josého Luise Alomíi jde o 54letou...

Výběr článků

Načítám