Hlavní obsah

Sněmovní výbor podpořil policii zasahující proti antirouškařům

Právo, Matěj Říha

Členové sněmovního bezpečnostního výboru ve čtvrtek podpořili policisty a strážníky, kteří kontrolují, jak lidé dodržují opatření proti šíření koronavirové epidemie. Jednání se týkalo i několika kontroverzních zákroků, při kterých bezpečnostní sbory tvrdě zasáhly proti lidem, kteří si odmítli nasadit roušku.

Foto: Facebook Thomas-Georg Poehlmann

Zákrok strážníků v Uherském Hradišti.

Článek

Podle poslanců se zatím ukazuje, že tyto zásahy byly v souladu se zákonem a policisté jinak postupovat nemohli. Navíc se ukázalo, že v porovnání s počtem kontrol, nastaly kontroverzní situace v drtivé menšině případů.

S poslanci ve čtvrtek na uzavřeném jednání diskutoval policejní prezident Jan Švejdar, který mimo jiné popisoval metodiku zákroků proti osobám, jež opatření porušují. V posledních dnech se řeší zákrok z Českých Budějovic, kde policisté zpacifikovali a drželi na zemi člověka, který si odmítl nasadit roušku. Podle Švejdara byl zákrok vyhodnocen jako oprávněný.

Donucovací prostředky kvůli roušce? Zcela nezákonné, tvrdí právník

Krimi

Zákroky v souladu se zákonem

„Myslím, že každý, kdo má možnost podívat se na průběh zákroku, protože většina lidí viděla jen konec, pochopí, že zákrok Policie ČR byl oprávněný,“ řekl Švejdar.

Další podobný zákrok se týká strážníků v Uherském Hradišti. V současnosti je jejich zásah ve fázi prověřování.

Strážníci zaklekli muže bez roušky přímo před plačícím chlapcemVideo: Facebook Thomas-Georg Poehlmann

Nošení roušky venku je nyní povinnost na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví a lidé by měli mít nasazenou roušku nebo respirátor, i když jsou venku osamoceni.

Policisté zaklekli mladíka bez roušky v Českých Budějovicích

Krimi

Podle statistik policejního prezidia denně v terénu policisté vykonají přes 100 tisíc zásahů a kontrol. „Nechali jsme si vysvětlit, proč zásahy byly tímto způsobem vedeny. Dá se říct, že pan policejní prezident nám dodal poměrně velké množství důkazů, že strážníci, kteří zasahovali, zasahovali přesně podle litery zákona,“ uvedl předseda výboru Radek Koten (SPD).

Mají strážit okresy?

Policisty podpořil i pirátský člen výboru Lukáš Kolařík, podle něhož se zatím ukázalo, že zákroky, u kterých bylo prověřování ukončeno, byly vedeny v souladu se zákonem. „Myslím si, že lidé vždy mají spoustu možností, jak takovým zákrokům předejít. Ten finální zákrok přijde vždy až poté, co jsou vyčerpány všechny možné prostředky,“ řekl Právu.

Češi nedodržují opatření? Údaje policie říkají něco jiného

Koronavirus

Zároveň upozornil na to, že se zatím provedlo několik set tisíc kontrol a uložilo několik desítek tisíc pokut. Vážné incidenty, které vedly k razantnímu zákroku, byly pouze čtyři. „Většina lidí opatření dodržuje, a když jsou upozorněni, tak pochybení napraví,“ doplnil Kolařík.

Policisté zaklekli mladíka bez roušky v Českých BudějovicíchVideo: Facebook uživatele Magdalena Mili Kohoutova

Podobně se vyjádřil i jeho kolega Jiří Mašek (ANO), podle kterého je počet incidentů minimální proti počtům kontrol nebo pokut, které policisté ukládají. „Myslím si, že ty medializované situace se dějí pouze výjimečně, a pokud se stanou, tak policie zasahuje velmi profesionálně a je na to velmi dobře připravena,“ sdělil Právu Mašek.

Policistovi ujely nervy a tvrdě sundal provokatéra. Je stále ve službě

Krimi

Podle dalšího místopředsedy výboru Jiřího Žáčka (ODS) poslanci podpořili policii jednotně. Debatovat by se ale mělo dále o tom, zda je činnost sboru správně nasměrována. „Jestli má hlídat okresy, nebo by se měla podílet na řešení krize a být víc k pomoci strážníkům, kteří dnes ve svém obvodu do určité míry i zastupují věci, které řeší normálně Policie ČR,“ vysvětlil Žáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám