Hlavní obsah

Policistovi ujely nervy a tvrdě sundal provokatéra. Je stále ve službě

Právo, orh
České Budějovice

Sobotní zásah policie na náměstí Přemysla Otakara II. prověřuje odbor vnitřní kontroly. Podle mluvčího jihočeské policie Jiřího Matznera však zatím nic nenasvědčuje tomu, že by policista, který zasahoval proti mladíkovi, porušil zákon.

Policisté zaklekli mladíka bez roušky v Českých BudějovicíchVideo: Facebook uživatele Magdalena Mili Kohoutova

 
Článek

Na záběrech je přitom jasně vidět, že nejde o zpacifikování, ale při naprosté přesile policistů jeden z nich ztratil nervy a z jednoho metru na provokatéra vystartoval a velmi tvrdě ho povalil na zem.

Podobné případy se v poslední době množí. Zatím šlo o městské strážníky, tentokrát se nechal vyprovokovat příslušník Policie ČR.

Sám ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek prohlásil, že o smyslu nošení roušek na volném prostranství, když je člověk sám, se bude bavit s experty.

„Krajský policejní ředitel dal pokyn odboru vnitřní kontroly, aby případ prověřil. Podobně se postupuje u všech obdobných případů, kdy někdo vznese stížnost na postup policie. Policista, který zasahoval proti mladíkovi, je však stále ve službě a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by pochybil,“ uvedl Matzner.

Foto: Facebook uživatele Magdalena Mili Kohoutova

Zákrok policie v Českých Budějovicích

Zmínil, že podobných případů v současné době v souvislosti s dodržováním protikoronavirových opatření přibývá. „Stále však platí, že každý občan musí uposlechnout výzvy policisty,“ konstatoval Matzner.

Mladík před zásahem s policisty diskutoval a vyloženě je provokoval, jeden z nich proti němu tvrdě zasáhl.

Roušku si odmítla nasadit i přítomná žena, která se s muži zákona přela o dodržení bezpečné vzdálenosti a odmítala, aby se k ní přiblížili. Proti ní policie sílu nepoužila.

Oba případy se budou řešit ve správním řízení, protože zadržení měli porušit vládní nařízení a hlavně neuposlechli výzvy policistů. Policie nakonec oba propustila.

Foto: Facebook uživatele Magdalena Mili Kohoutova

Zákrok policie v Českých Budějovicích

Reklama

Výběr článků

Načítám