Hlavní obsah

Donucovací prostředky kvůli roušce? Zcela nezákonné, tvrdí právník

Novinky, kub, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na veřejnost se v posledních týdnech dostalo několik případů zásahů strážníků a policistů, kteří zakročili proti lidem, již nechtěli uposlechnout výzev kvůli nenasazené roušce. Podle policejního prezidia je na každém příslušníkovi, jaký zákrok zvolí. Podle Novinkami osloveného právníka Jindřicha Rajchla však lze zákroky hodnotit jako nezákonné.

Strážníci zaklekli muže bez roušky přímo před plačícím chlapcemVideo: Facebook Thomas-Georg Poehlmann

 
Článek

„Používání donucovacích prostředků upravuje zákon č. 273/2008 Sb. (zákon o policii – pozn. red.). Nerespektování výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci, odmítnutí hodnověrně prokázat svoji totožnost a potenciální odchod z místa projednávání přestupku jsou za jistých okolností důvodem k zákroku, musí však být splněny všechny náležitosti uvedené ve zmíněném zákoně,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Podle Rajchla musí být zákrok adekvátní dané situaci a strážník nebo policista musí dbát, aby použitím donucovacích prostředků nezpůsobil osobě újmu zřejmě nepřiměřenou povaze a nebezpečnosti jejího protiprávního jednání.

„Donucovací prostředky (hmaty, chvaty, kopy) pak může policista použít výhradně k ochraně jiné osoby nebo své vlastní, k ochraně majetku či veřejného pořádku (například při rvačce nebo rozbíjení výloh),“ vyjmenoval právník.

Policisté zaklekli mladíka bez roušky v Českých Budějovicích

Krimi

Taková situace ale podle jeho slov v žádném mediálně sledovaném případu nenastala.

„Všechny tyto tři zákroky nelze hodnotit jinak než jako zcela nezákonné. Naprosto neakceptovatelná je pak brutalita zákroku v Českých Budějovicích, kde mohlo opravdu dojít k vážnému zranění osoby, vůči níž se zákrok vedl, a úplně za hranou je zcela zbytečný zákrok strážníků vůči otci v přítomnosti jeho malého dítěte, které nadto strážníci nechali bez dozoru na ulici, a ještě o této skutečnosti flagrantně lhali,“ konstatoval Rajchl.

Pouta se také dají nasadit v klidu. Zakleknutí na krk tak není nezbytně nutné.

Šéf městské policie i starosta Uherského Hradiště se omluvili za nepřiměřený zákrok strážníků

Krimi

Zpacifikování ženy v OstravěVideo: Facebook P. M.

Zákrok strážníků vůči ženě bez roušky v Ostravě byl v pořádku, zjistila kontrola

Krimi

Nejasná metodika

Novinky se také zajímaly o to, zda má policie konkrétně zpracovanou metodiku, která by policistům nastínila, jak zasahovat proti lidem, kteří nemají roušku a nechtějí spolupracovat s policisty. Jasná odpověď ale nepřišla. Moravčík pouze obecně konstatoval, že „policisté jsou v rámci odborné přípravy školeni na řešení krizových situací“.

Moravčík upozornil, že právní systém v ČR ani jinde ve světě neumožňuje občanům vybrat si, zda budou respektovat příkazy. „Zákonný postup je respektování příkazu a následné případné stěžování si kontrolním orgánům,“ uvedl mluvčí.

Zároveň však tvrdí, že zákrok je individuální záležitostí a záleží na rozhodnutí každého policisty, jaký postup zvolí. Na dotaz, zda je nutné občany povalit na zem, mluvčí odpověděl: „Použití konkrétního donucovacího prostředku si vždy určuje sám policista a používá takový, který umožní splnit účel, se kterým je zákrok veden.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám