Hlavní obsah

Slovensko hlásí rekordní přírůstek nakažených. Plánuje zvýhodnit očkované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko zaznamenalo v úterý nejvyšší denní nárůst infikovaných od začátku koronavirové pandemie, když v zemi odhalili 7055 nových případů nákazy. Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala občany, aby se dali očkovat.

Foto: Národní centrum zdravotnických informací SR

Covidová mapa Slovenska (za posledních sedm dní) podle stupně rizika nákazy.

Článek

„Stojíme před katastrofickým vývojem v nemocnicích a jedinou možností, jak ho alespoň částečně zvrátit, je cílenými opatřeními zpomalit šíření viru a zásadně urychlit očkování. I dnes platí, že čím později tak učiníme, tím víc to bude bolet,“ uvedla Čaputová.

„Opět jsme se ocitli v momentu pandemie, kdy je potřeba učinit těžká rozhodnutí. Nemůžeme si dovolit je odkládat ani před nimi uhýbat,“ dodala slovenská prezidentka.

Na covid zemřela slovenská lékařka. Rozmlouvala pacientům očkování

Zahraniční

Čaputová zdůraznila, že kroky v boji proti pandemii nesmí určovat ti, kteří existenci pandemie odmítají nebo zlehčují.

„Prvořadým úkolem státu je chránit zdraví a životy občanů a z tohoto úkolu nesmí polevit. Ani tváří v tvář populismu či výhrůžkám,“ uvedla hlava státu.

Situace je vážná především na severu a východě země, kde je proočkovanost nejnižší. V některých nemocnicích už nemají kam umísťovat nové pacienty s covidem a převážejí je do vzdálenějších nemocnic.

Uvolnění pro očkované

V úterý na Slovensku zemřelo 53 infikovaných. V nemocnicích je 2478 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 210 na JIP a 228 na plicní ventilaci.

Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 533 663 lidí, z nichž zemřelo 13 367 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 527 041 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 412 586 osob.

Slovensko zmírní omezení pro očkované

Koronavirus

Navzdory této situaci se vláda premiéra Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO) připravuje na uvolnění opatření pro očkované.

Ti budou moci navštěvovat restaurace a využívat služby ubytovacích zařízení i v nejvíce postižených okresech. Kabinet tak chce pomáhat podnikatelům, kteří se dostali do svízelné situace.

„Při očkování nám slibovali svobodu, ale já momentálně nemohu obsloužit ani očkované zákazníky,“ kroutil hlavou nejmenovaný majitel restaurace ve Vysokých Tatrách.

„Moji zaměstnanci jsou očkovaní a nechápu, proč bych nemohl do restaurace pouštět očkované zákazníky,“ dodal.

Na Slovensku se míra proočkovanosti pohybuje jen na úrovni 43 procent. Nejhorší je to právě na severu a východě Slovenska.

V nejvyšším stupni epidemického rizika je od začátku tohoto týdne téměř polovina okresů, a to včetně regionů Vysokých a Nízkých Tater.

V praxi to znamená, že například hotely nesmí v současnosti ubytovávat turisty a restaurace zase mohou pouze rozvážet jídlo a nápoje, případně je vydávat přes okénko.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám