Hlavní obsah

Slovensko zmírní omezení pro očkované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Očkování Slováci a lidé, kteří překonali covid-19, budou moci navštěvovat restaurace a využívat služby ubytovacích zařízení i v nejvíce postižených okresech. Rozhodla o tom v pondělí večer koaliční vláda. Návrh ještě musí schválit vláda premiéra Eduarda Hegera (OLaNO)

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slovensko zavádí přísnější protikoronavirová opatřeníVideo: AP

 
Článek

Majitelé restaurací a hotelů v nejvíc postižených okresech totiž varovali, že jejich podnikání je ohrožené. „Při očkování nám slibovali svobodu, ale já nemohu obsloužit ani očkované zákazníky,” kroutil hlavou nejmenovaný majitel restaurace ve Vysokých Tatrách.

„Moji zaměstnanci jsou očkovaní a nechápu, proč bych nemohl do restaurace pouštět očkované zákazníky,” dodal.

Premiér Heger avizoval přísnější dodržování epidemických opatření. „Věřím, že majitelé nebudou riskovat tvrdé sankce při obcházení povinností a nepustí do interierů neočkované osoby,” uvedl předseda vlády.

Ani test už nestačí. V Rakousku začíná platit lockdown pro neočkované

Evropa

Na Slovensku se míra proočkovanosti pohybuje jen na úrovni 43 procent. Nejhorší je to právě na severu a východě Slovenska. V nejvyšším stupni epidemického rizika je od začátku tohoto týdne téměř polovina okresů, a to včetně regionů Vysokých a Nízkých Tater.

V praxi to znamená, že například hotely nesmějí v současnosti ubytovávat turisty a restaurace zase mohou pouze rozvážet jídlo a nápoje, případně je vydávat přes okénko.

Slovenští antirouškaři hromadně vyvolávají rvačky s policií v supermarketech

Evropa

Heger zdůraznil, že Slováci, kteří se dali očkovat, si zaslouží odměnu za zodpovědnost. Doporučení odborníků na povinné očkování vybraných skupin obyvatelstva však koaliční vláda neschválila.

Na Slovensku zaznamenali 3015 nových případů nákazy koronavirem. Zemřelo 40 infikovaných. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 521 650 lidí a od začátku pandemie zemřelo 13 269 osob. První dávkou bylo očkováno 2 521 446 osob, z nichž druhou dávku dostalo 2 408 316 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám