Hlavní obsah

Selhali jsme. Švédský král kritizuje strategii proti koronaviru

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Podle švédského krále Karla XVI. Gustava národní plán boje s pandemií koronaviru selhal. Uvedl to v rozhovoru pro televizi SVT jen den poté, co stockholmské nemocnice varovaly, že se nestíhají starat o pacienty. V zemi s covidem-19 zemřelo od počátku pandemie již přes 7 800 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Švédský král Karl Gustav

Článek

Nejnovější průzkum veřejnosti ukázal, že důvěra Švédů v úřady je rekordně nízká – jen 34 procent. Vedoucímu epidemiologovi Andersu Tegnellovi důvěřuje 59 procent populace (pokles 13 procent) a Veřejné zdravotní agentuře 52 procent (pokles o 16 procent).

Myslím, že jsme selhali. Máme vysoký počet mrtvých a to je hrozné.
Karl XVI. Gustav, švédský král

Podle krále lidé velmi trpěli. „Myslím, že jsme selhali. Máme vysoký počet mrtvých a to je hrozné,” řekl v televizi.

Jedná se od něj o velmi nezvyklé pokárání vlády. Nemocnice ve Stockholmu a Skåneu nedávno oznámily, že byly nuceny odložit elektivní péči, protože se zdravotní systém nachází pod velkým tlakem vlivem druhé vlny pandemie.

Mějte roušky i u vánočního stromečku, radí WHO

Koronavirus

„Zvládneme nouzovou péči, zvládneme covidovou péči,” řekl jeden z šéfů zdravotníků Alf Jönsson. „Bude to ale na úkor další zdravotní péče,” dodal. Podle něj vychází více než 25 procent testů pozitivních.

Chyby přiznal i premiér

Ve středu vyšla první zpráva nezávislé komise o první vlně pandemie. Ta došla k závěru, že nedostatečná péče o staré lidi a neodpovídající vládní opatření způsobily, že ve Švédsku zemřelo při pandemii koronaviru velké množství lidí v domovech důchodců.

Švédsko přiznalo chyby v boji s pandemií

Evropa

„Vláda měla přijmout opatření, která by zajistila lepší vybavenost sektoru péče o seniory k lepší reakci na pandemii,“ uvedl šéf komise Mats Melin, který zdůraznil, že vláda „má konečnou odpovědnost, takže to padá na tuto vládu a předchozí vlády“.

Premiér Stefan Löfven uznal, že země nedokázala ochránit starší lidi. Vyloučil ale, že by odpovědnost padala jen na vládu. Za stav pečovatelských center podle něj odpovídají regionální úřady.

Koronavirus řádí ve Švédsku, země vede žebříček nejpostiženějších států Evropy

Koronavirus

Podle Tegnella je ještě příliš brzo na to říct, jestli švédská cesta selhala. Sázka na doporučení opatření si doposud vyžádala 7 802 úmrtí. V České republice, která má srovnatelný počet obyvatel, doposud zemřelo 10 036 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám