Hlavní obsah

Šéf Národní sportovní agentury požádal Babiše o očkování 6000 reprezentantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička požádal premiéra Andreje Babiše (ANO) o zařazení českých reprezentantů do vládní strategie očkování proti koronaviru. Na Twitteru v pátek uvedl, že má jít o 6000 osob. Zároveň ujistil, že respektuje priority rizikových skupin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec za ANO a vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička.

Článek

„Dnes jsem odeslal panu premiérovi žádost o zařazení očkování reprezentantů do očkovací strategie ČR s důrazem na respektování priorit rizikových skupin,” napsal na Twitter Hnilička.

S požadavkem na co nejrychlejší vakcinaci sportovců a dalších členů olympijské výpravy, až to bude v následujících měsících možné, přišel dříve Český olympijský výbor.

V pondělí na to pak reagoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Já o tomto požadavku vím, zatím jsme takové rozhodnutí neučinili,” řekl na dotaz po jednání vlády.

Sport jen v rouškách. Hnilička jde za zrušení orodovat za Blatným

Domácí

S profesionálním sportem je spojené časté cestování, které může být bez očkování problematické. Vakcína by rovněž znamenala ochranu před případnou nákazou. Česko se ale stejně jako jiné státy Evropské unie zatím potýká s nedostatkem očkovacích látek. K dispozici v současné době nejsou ani dávky pro všechny lidi z rizikových skupin.

Protekční vakcína pro tenistku 

Kvůli přednostnímu očkování schytala v minulých dnech kritiku bývalá slovenská tenistka Dominika Cibulková. Její případ přednostního očkování dokonce na Slovensku vyústil ve změnu zákona. Pokud zdravotnické zařízení nově poruší stanovené pořadí, bude mu hrozit pokuta až 10 tisíc eur (262 tisíc korun).

Protekce při očkování? Vakcínu dostala 31letá slovenská tenistka

Evropa

Po přednostním očkování tak Cibulková začala pomáhat v jedné z bratislavských nemocnic jako pomocná síla při testování lidí na koronavirus. Za to, že dostala vakcínu mimo pořadí, se také několikrát omluvila.

Kromě Cibulkové dostali přednostně vakcínu také další slovenští sportovci, členové slovenského čtyřkajaku. „Přednostní očkování nám zajistilo ministerstvo vnitra, protože jsme členy sportovního centra policie. Příští měsíc chceme odjet na soustředění do Kalifornie, které je pro nás klíčové v přípravě na olympiádu v Tokiu. Kdybychom nebyli očkováni, mohli by nám dělat problémy a nechceme riskovat, že nás odmítnou,“ řekl kajakář Erik Vlček.

Reklama

Výběr článků

Načítám