Hlavní obsah

Sport jen v rouškách. Hnilička jde za zrušení orodovat za Blatným

Právo, ada, nig

Zatímco profesionální sportovci se dočkali a mohou již při sportování odložit roušky, ti amatérští mají smůlu. Ani poslední rozvolnění omezujících opatření platné od čtvrtka jim nepovolilo roušky ve vnitřních sportovištích sundat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Podavači míčů v rouškách (ilustrační foto)

Článek

S tím se nehodlá smířit šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO). Vyvolal proto na čtvrtek jednání s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) a premiérem Andrejem Babišem (ANO) o možnosti, aby se podmínky srovnaly pro všechny. Podle něho je sportování s krytými ústy a nosem nereálné.

Přehledně: Za jakých podmínek bude od čtvrtka fungovat život v Česku

Domácí

Jak řekl ve středu v ČT, jsou právě roušky největším problémem, o kterém již s ministerstvem zdravotnictví jednají.

„Jestli něco od začátku vnímáme jako akt, který nelze, tak to bylo sportování v rouškách. To je dokonce nebezpečné, špatně se dýchá,“ prohlásil.

Mikuláš, čert a anděl: letos buď s rouškou, nebo na délku vidlí

Koronavirus

Premiér Andrej Babiš (ANO) očekává, že se od šéfa sportovní agentury a zástupců sportovních svazů dozví praktické věci. „Úředníci a experti ministerstva zdravotnictví nemohou domyslet některé životní situace. Je to zpětná vazba. Detaily neznám, a je třeba si některé věci vysvětlit,“ řekl v ČT.

Podle něho „je na ministerstvu zdravotnictví, jestli budou nějaké změny“.

Neoblomný Blatný

Až dosud ale byl ministr Jan Blatný k přáním a připomínkám sportovců neoblomný.

Blatný: Na rouškách ve fitcentrech trváme

Domácí

„Hluboký výdech při sportovní aktivitě a další fyzické projevy lidského těla je potřeba regulovat stejně u všech. Nebylo by to správné, nebylo by to ani spravedlivé a epidemicky odůvodnitelné,“ prohlásil, když ohlašoval zatím poslední rozvolnění restrikcí.

Pro mě je více než profesionální a výkonnostní sport důležité sportování dětí
Milan Hnilička

A stejný názor zastává i nadále. „Jestli chtějí amatérští sportovci odložit roušky, tak ať se nechají pravidelně před každou soutěží testovat, jako to dělají profesionálové,“ řekl Právu ve středu.

Podle Hniličky je testování před zápasy, které nyní absolvují profesionálové, důležitá věc, ale také pro kluby finančně náročná. „U jednoho hokejového klubu to představuje u PCR testů až 60 tisíc korun,“ podotkl.

Jak dodal, jedná se nyní s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou o možnosti, že by se povolily levnější antigenní testy, kdy jeden vyjde na 150 korun.

Nechceme spustit třetí vlnu

Dodal ale, že více než profesionální a výkonnostní sport je pro něj důležité sportování dětí. Poznamenal, že tlak jak sportovců, tak i rodičů, kteří mají zájem, aby „už něco jejich děti dělaly“, na restart sportu je velký. Zdůraznil, že sport děti vychovává a připravuje je do života, což teď chybí.

„Nemůžeme si dovolit dlouho zůstat doma a nesportovat. Zároveň musíme respektovat epidemickou situaci. Nechceme spustit třetí vlnu,“ zdůraznil.

Znovu mohou otevřít. Radost se u nich ale mísí s obavami

Domácí

Hnilička se také pokusí s premiérem a ministrem dojednat, aby se navýšil počet sportujících ve vnitřních prostorech, protože nyní je to omezeno počtem deset trénujících členů jednoho týmu. „Je málo sportů, které by mohly probíhat v plném počtu,“ zdůraznil s tím, že jde především o halové kolektivní sporty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám