Hlavní obsah

Sasko s Bavorskem jsou připraveny pomoci ČR, osloveny ale nebyly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sasko s Bavorskem jsou i přes složitou epidemickou situaci připraveny přijmout české pacienty s nemocí covid-19, pokud o to Česká republika požádá. Saská a bavorská vláda a také německé nemocnice uvedly, že žádnou takovou žádost neobdržely.

Foto: Frank Molter, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

O německou pomoc stojí Karlovarský kraj, jehož nemocnice jsou na kapacitních limitech a který hraničí s Bavorskem i Saskem. V pondělí proto vyzval českou vládu, aby se na Německo obrátila, což ale premiér Andrej Babiš odmítl.

„Také v Bavorsku jsou nyní nemocniční kapacity na svých limitech, obzvláště pak v pohraničí. I tak nadále platí nabídka bavorské vlády podle možností pomoci české straně,“ řekla Eva-Maria Ungerová, která je mluvčí úřadu bavorské vlády. „Doposud jsme z české strany žádnou konkrétní žádost o pomoc neobdrželi,“ poznamenala.

V Německu roste strach z Česka. Milion nakažených děsí

Koronavirus

Ungerová vysvětlila, že v zájmu hladkého převzetí pacientů by měla jít případná organizace převozu nemocných diplomatickou cestou. Řekla také, že v Německu je rovněž zájem o sdílení nemocničních kapacit mezi jednotlivými spolkovými zeměmi.

Saské ministerstvo sociálních věcí, které má na starosti i zdravotnictví, hovoří o dvou možnostech, jak lze saskou lékařskou péči využít. První z nich je individuální a vychází z unijního práva o poskytování zdravotní péče v zemích Evropské unie. V takovém případě záleží na dohodě s pojišťovnou konkrétního pacienta. Druhou možností je koordinovaný postup.

Britský ostrov zrušil všechna opatření. Covid udolal

Koronavirus

„Přijetí pacientů s covidem-19 v nynější situaci, kdy jsou také v Sasku kapacity péče o covidové pacienty silně zatíženy, vždy vyžaduje koordinaci s dotčenou nemocnicí,“ uvedlo saské ministerstvo. Nemocnice, která by mohla přijmout zahraniční covidové pacienty, musí mít medicínské, technické a personální kapacity. Do organizace takové pomoci by se zapojily univerzitní kliniky v Drážďanech a Saské Kamenici (Chemnitz), které koordinují péči o infikované na východě a jihozápadě Saska.

Německo zakazuje vstup z oblastí s mutací koronaviru

Evropa

Ani Německo nevyužilo českou nabídku na pomoc, když se především pohraniční oblasti v Sasku potýkaly s nákazou koronavirem. Německý krizový plán řeší přetíženost nemocnic přerozdělováním pacientů do méně zatížených spolkových zemí, tedy v rámci Německa, a ne do zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám