Hlavní obsah

Restaurace kontroly dodržují

Právo, mh, orh, hat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroly gastronomických provozů, které si hygienici spolu s policií naplánovali na čtvrtek po celém Česku s cílem zjistit, jak provozovatelé prověřují bezinfekčnost hostů, dopadly dobře.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Hygienici za doprovodu policistů kontrolují v restauraci v Milevsku dodržování pravidel zavedených kvůli pandemii koronaviru

Článek

V brněnských restauracích a barech je od začátku týdne poněkud ponurá atmosféra. Restauratéři jsou otráveni z toho, že mají při kontrolách obtěžovat své hosty. Mnohým z nich to však příliš nevadí. „S potvrzením o očkování jsem objela čtyři státy Evropy a neměla jsem problém,“ řekla Právu jedna z návštěvnic kavárny Bavard. Kontrola podniku trvala jen několik minut.

Do Milevska dorazila hygienička Veronika Kuzdasová se dvěma policisty po poledni. Prověřila už sedící hosty, ptala se jich, zda při kontrole používá obsluha čtečku v mobilu.

Zdržuje to od práce, stěžují si hospodští na povinné kontroly

Domácí

„Tady to dělají v podstatě předpisově. Jinak ale nemůžeme nařizovat provozovatelům, aby čtečky v mobilu používali. Je to určitě lepší především pro ně, protože mají jistotu, že dotyčný nepodvádí,“ vysvětlila.

Ve čtvrtek do jedné hodiny zvládla hygienička jen na Písecku tři provozovny. „Zatím se zdá, že restaurace nařízení, která platí od pondělka, opravdu dodržují,“ doplnila Kuzdasová.

Muž v břeclavské restauraci hygieniky litoval. Kontroly šly hladce

Domácí

Nová povinnost pro restaurace znamená pro hygieniky další práci. Potkat je při kontrole v restauraci, tak jako v tomto týdnu, bude zřejmě spíše výjimečné.

„Prioritou je samozřejmě trasování, ale v rámci běžného dozoru zvládneme i tyto kontroly,“ byla ve čtvrtek přesvědčená Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské Hygienické stanice v Českých Budějovicích. Na jihu Čech se ve středu uskutečnilo kolem patnácti kontrol a nikde nezaznamenali hygienici vážné prohřešky.

Středočeská hygiena ve čtvrtek nekontrolovala jen důslednost provozních, zda nově nařízená opatření dodržují.

Bez dalších opatření hrozí zahlcení nemocnic, varuje odborné sdružení BISOP

Domácí

„Kontrolujeme také dodržování všech mimořádných opatření, ať už je to označení informací pro zákazníky u vchodu, dostatek dezinfekce, ochranu dýchacích cest, rozestupy, počty hostů u stolu. testu nebo prodělaném onemocnění,“ řekla zástupce vedoucího oddělení hygieny výživy Lenka Hlaváčková.

S kontrolami bezinfekčnosti se teprve začíná, na Berounsku udělají zhruba tři až čtyři týdně. Provozním, kteří by hosty neprověřili buď u vchodu, nebo nejpozději před obsloužením, hrozí pokuty do výše až deseti tisíc. „V minulosti jsme pokuty již udělili, ta nejvyšší byla pět tisíc korun,“ upřesnila kontrolorka.

Respirátory v MHD. Ráno lidé vzorní, večer už méně

Domácí

Některé kontroly musí podle jejích slov doprovázet i hlídka policie, zvláště pokud jde o noční akce a vytipované podniky, s nimiž bývají problémy. V podniku Black Dog v Berouně hygiena žádný problém neshledala. „Tady je všechno v pořádku,“ shodli se kontroloři.

Restaurace se na nová opatření dobře připravila. „Necháme zákazníky usadit a pak kontrolujeme přes aplikaci v telefonu, jestli mají v pořádku doklady. Pokud ne, nabídneme jim alternativu v podobě antigenního testu za 60 korun,“ vysvětlil Ladislav Novák, provozní a majitel Black Dog. Když host nesouhlasí, musí restauraci opustit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kontrola hygieniků v restauraci Black Dog v centru Berouna

„Většina lidí s tím nemá žádný problém. Pak jsou ti, kterým se to nelíbí a ohrazují se, že to není legitimní. Pro nás je důležité, aby se restaurace nezavíraly, chceme, aby se tu hosté cítili bezpečně, a tohle je to nejmenší, co můžeme udělat,“ dodal. Během směny musel kvůli chybějícímu potvrzení jednoho zákazníka ze svého podniku vykázat.

Aby se zamezilo používání falšovaných certifikátů, provozní by při poškozeném kódu měli hosta prověřovat v jeho vlastní aplikaci Tečka, která platná potvrzení stvrdí zelenou fajfkou a ukáže dobu platnosti.

Zloději ukradli kódy covidových pasů. Dvojí QR vyrobili Hitlerovi

Koronavirus

„Pokud obsluze bude ukázán QR kód, který nemůže přečíst čtečkou, tak by měla hosta požádat, ať mu jej ukáže v aplikaci Tečka. Když se tak nestane, měla by ho vykázat. Papírová podoba certifikátu ale také stačí,“ potvrdila mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová. Další takto rozsáhlá akce je naplánována na sobotu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Pracovnice Krajské hygienické stanice za doprovodu policistů kontrolují 4. listopadu 2021 v ostravské restauraci dodržování pravidel zavedených kvůli pandemii koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám