Hlavní obsah

Respirátory v MHD. Ráno lidé vzorní, večer už méně

Ráno má v pražské městské hromadné dopravě (MHD) nasazenou ochranu úst a nosu zhruba 99 procent cestujících. Kolem šesté hodiny večerní ji už ale asi deset procent pasažérů mívá pod nosem a v noci pak polovina lidí respirátor nemá vůbec. Tyto zkušenosti popsal řidič pražské tramvaje Ondřej.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

A podobně to viděla i redaktorka Práva. Když od sedmi do deseti ráno cestovala autobusem, tramvají či metrem, v každém z nich byli nanejvýš tři pasažéři úplně bez respirátoru či ho měli stažený pod nosem.

„Lidé si na dlouhodobá opatření zvykli a respirátory mají, problémy jsou spíše s jeho správným nasazením než absencí. Odpor a agresivitu většinou zaznamenáváme u opilých osob ve večerních a nočních hodinách,“ uvedla mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová. Za září a říjen tohoto roku strážníci řešili 3248 přestupků v souvislosti s absencí ochrany úst v MHD.

Na akci jen s PCR testem, antigen nestačí, navrhuje zpřísnění opatření Vojtěch

Domácí

Kolem půl osmé ráno na Černém Mostě nastoupil do metra zhruba patnáctiletý blonďák s respirátorem. Jakmile dosedl na sedačku, ochranu dýchacích cest stáhl a zakousl se do bagety. „Nestihl jsem se ráno nasnídat,“ reagoval na dotaz, proč si respirátor sundal.

Také další cestující bez respirátoru měla své důvody. „Mně po ránu nebývá dobře a respirátor to jen zhoršuje. Většinou mám otočenou hlavu k okýnku, abych nedýchala na ostatní pasažéry, ale nasazený ho mít nemůžu,“ vysvětlila Slovenka, která cestovala z Palmovky na Strossmayerovo náměstí a respirátor si u úst jen občas držela.

Babiš: Zpřísnění opatření už neplánujeme

Domácí

Na potřebu nosit respirátor upozorňuje automatické hlášení ve všech dopravních prostředcích hlavního města Prahy. Po­dle Anety Řehkové, mluvčí pražského dopravního podniku (DPP), je to jediný způsob, jak mohou strojvedoucí pasažéry napomenout.

„Dodržování nošení respirátorů naši zaměstnanci nekontrolují a mají instrukce, aby cestující osobně neupozorňovali a nevznikaly tak v MHD konfliktní situace. Je to zajištění bezpečnosti našich zaměstnanců,“ uvedla Řehková.

Občas to zajiskří

Podle řidiče tramvaje Ondřeje ale někteří strojvedoucí přesto sami pasažéry kárají ať už na dálku přes mikrofon, nebo i osobně.

„Sám jsem nikdy hlášení nepoužil, ale kolegyně k cestujícím často promlouvá přes mikrofon a napomíná cestující bez roušky. Jednou dokonce odmítla vyjet ze zastávky, když si skupina mladých lidí nebyla schopna respirátor nasadit,“ přiblížil.

Podotkl, že nošení ochrany úst v MHD je pro některé pasažéry citlivou záležitostí, která občas konfliktem končí. Připomněl případ z března 2020, kdy pasažér poté, co byl vyzván k nasazení roušky, vytáhl na řidiče tramvaje nůž.

Místo pokut raději domluva

Svůj důvod pro nenošení respirátoru redaktorce Práva popsal další cestující čekající na metro ve stanici Můstek. „Věřím na kolektivní imunitu, kterou si vytvoříme jen tím, že nebudeme nosit roušky. Tak budeme moct žít bez tolika vládních nařízení,“ řekl asi dvacetiletý muž.

Raději autem. Velká část lidí se v Praze do MHD nevrátila

Domácí

Podobný názor měla o půlhodinu později v poloprázdné tramvaji číslo 17 na Palackého náměstí mladá dívka. „Respirátor je nezdravý a zdraví škodlivý, posílá naši imunitu do háje. Nosím ho, jen pokud je někdo v MHD blízko mě nebo mi řekne, že mu vadí, že ho nemám. Ale zatím se to nestalo, naopak si spousta lidí svou roušku sundala a usmála se na mě,“ uvedla.

Tyto názory opakovaně vyvracejí hygienici, podle kterých je právě ochrana dýchacích cest v uzavřených prostorách jedním z hlavních nástrojů, jak brzdit epidemii.

Cestujícím bez patřičné ochrany úst hrozí pokuta až deset tisíc korun. Strážníci v Praze však v září a říjnu tohoto roku uložili pouhých 38 pokut za nenošení respirátoru a vybrali za to 7300 korun, 25 přestupků oznámili správnímu orgánu. „Případy se snažíme řešit domluvou, většinou si lidé na upozornění strážníků hned respirátor nasadí,“ řekla jejich mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám