Hlavní obsah

Zdržuje to od práce, stěžují si hospodští na povinné kontroly

Právo, Vlastní zpráva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen na to, zda je jídlo kvalitní a obsluha bezchybná, ale od pondělka i na bezinfekčnost hostů se musí zaměřit gastronomické podniky. Na to, zda to dělají, si posvítí hygiena a policisté.

Foto: Petr Marek, Právo

Kontrola hostů kvůli šíření koronaviru v restauraci Parlament na pražských Vinohradech.

Článek

Kontrol se, jak zjistilo Právo, nemusí bát například v Radegastovně na centrálním Masarykově náměstí v Ostravě. Někteří hosté chtěli v pondělí ukázat doklad o testu či očkování číšníkům sami hned po příchodu. Obsluha žádala potvrzení poté, co si člověk sedl ke stolu. Podle vedoucího směny Pavla ne každý ale potvrzení měl.

Za hodinu a půl provozu kvůli tomu odešlo šest stolů
ostravská restaurace Radegastovna

„Za hodinu a půl provozu odešlo kvůli tomu šest stolů,“ popsal s tím, že ti, kteří odešli, buď nebyli očkováni, nebo neměli platný test. Vedoucí pondělní směny ostravské Radegastovny Právo ujistil, že bezinfekčností se musí prokázat i lidé na zahrádce.

Dostanou kartičky

Restaurace v Praze, jež v pondělí Právo v době oběda oslovilo, svorně hlásí úbytek hostů kvůli novým covidovým pravidlům. „Mně se o tom ani nechce mluvit,“ reagoval na povinnost kontrolovat strávníky s nasupeným výrazem ve tváři číšník v restauraci Kozlovna Na Ráně u stanice metra Českomoravská.

Mrmlají jen Češi. Cizinci nemají s covidpasem problém, říkají hospodští

Domácí

„Když nemají potvrzení, lidi vracíme,“ řekl Právu číšník v restaurantu Šnyt v Sokolovské ulici ve Vysočanech. „Už jsme museli několik hostů poslat pryč, většinou si jídlo odnesli v krabičce,“ vyprávěla servírka ze Švejk restaurantu U Brázdů v Praze 9.

„Prosíme o kladnou spolupráci v souvislosti s vládním nařízením,“ přečetli si lidé v pondělí při příchodu do oblíbené jídelny Slovanka u ústeckého krajského úřadu. Řada z nich tak již měla při příchodu k pultu připravený mobil, kde měli v aplikaci potvrzené očkování či test.

Jde to i bez komplikací

„Mně to vůbec nevadí, zabere to při objednávání jídla asi dvě vteřiny,“ řekl Právu jeden ze zákazníků, který přišel na oběd. Poměrně velké množství lidí ale potvrzení neukazovalo. Šlo totiž většinou o zaměstnance z okolních kanceláří, kteří si brali jídlo s sebou.

Stovky restaurací odmítají kontrolovat bezinfekčnost hostů

Ekonomika

V centru Českých Budějovic si bez negativního testu nebo očkování nedal v pondělí nikdo ani kávu. Podniky kontrolovaly i hosty na zahrádkách u kaváren a restaurací.

„Chceme mít všechno v pořádku, a tak nám ani nic jiného nezbývá. Podle mě se nařízení týká celé restaurace. Lidé jsou však v naprosté většině připravení a ve většině očkovaní,“ řekla Právu servírka v Cafe Plaza na náměstí Přemysla Otakara II. Bezinfekčnost kontrolovaly všechny podniky a některé nabízely i možnost testování na místě.

Foto: Petr Marek, Právo

V olomouckém hostinci U Anči některé hosty kontrolovali přímo u stolu.

V hostinci U Anči v Olomouci kontroloval příchozí hosty tamní personál. Některé hned u vchodu, jiné u stolů. Podle toho, jak to stíhal. Vše se obešlo bez komplikací.

„Musí to být. Tak kontrolujeme, jak můžeme. Je to ale složité a zdržuje nás to od práce. Zvláště kolem poledne, kdy se tady na jídlo vystřídá mnohdy i dvě stě lidí,“ řekl Právu v čase obědů provozovatel restaurace Luděk Stránský.

Ukazovat potvrzení o očkování hostinskému je na hraně, míní ústavní právník

Domácí

„Kontrolu hostů my za nic problematického nepovažujeme. Dělá se to i jinde, třeba v sousedním Rakousku, kde si na to také rychle zvykli,“ uvedl majitel restaurace Podloubí, potomek „brněnských“ Řeků Georgis Solomon, který řadu štamgastů, mezi nimiž jsou například státní zaměstnanci z nedalekého soudu či profesionální hasiči z blízké stanice, za léta zná, a tak předpokládá, že je nebudou muset po první kontrole lustrovat každý den.

Reklama

Výběr článků

Načítám