Hlavní obsah

Muž v břeclavské restauraci hygieniky litoval. Kontroly šly hladce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Hygienici společně s policisty vyrazili ve čvrtek po celé české republice kontrolovat dodržování opatření proti šíření covidu-19. Pro personál v českých barech a restauracích platí od pondělí povinnost kontrolovat bezinfečknost hostů. V Břeclavi na česko-slovenské hranici proběhlo vše bez potíží. Hosté i personál k opatření i kontrolám přistupovali vesměs s porozuměním.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hygienici v Břeclavi ve čtvrtek žádné provinění neodhalili.

Článek

„To je mi vás líto,“ uvítal u svého stolu kontrolu hygieny v břeclavské restauraci U Doubků muž, který se tu zastavil na oběd.

On, lidé u jeho stolu i další hosté restaurace měli vše v pořádku, jeho slova tak mířila hlavně na rozjitřenou atmosféru, která kolem nových pravidel panuje.

Někteří restauratéři i hosté totiž avizovali, že opatření, jež mají zmenšit riziko šíření viru v restauracích, přitlumit šíření epidemie a zmenšit riziko obnovení restrikcí a uzavírání provozů, nehodlají dodržovat. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová si už dříve postěžovala, že hygienici jsou často nevybíravým způsobem napadáni ze strany klientů i provozovatelů kontrolovaných zařízení.

Svrčinová: Hygienici s policisty vyrazí na kontroly ve všech okresech

Domácí

V Břeclavi šlo ale všechno hladce. „Měli tu vše v pořádku. Kéž by to tak bylo všude. Ale mělo by, čtvrteční kontroly byly dopředu avizované. A nebudou poslední,“ uvedla při odchodu z restaurace Kateřina Šeneklová z jihomoravské krajské hygienické stanice.

Obsluha ani hosté podniku neměli s kontrolou žádný problém. Muž, který před chvíli vyslovil slova soucitu, pak ještě za kontrolou vyběhl na parkoviště - chtěl si něco upřesnit o platnosti potvrzení.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kontrola v jedné z břeclavských restaurací

„Nemáme s tím problém, rádi poradíme, rádi vysvětlíme. Přeci jen jsou to nová opatření, která platí od pondělí, tak to všichni nemusí přesně znát. Nové je hlavně to, že se dohled nad potvrzeními přesouvá na obsluhující personál,“ poznamenala Šeneklová.

Ani v dalším podniku - mexické restauraci v centru Břeclavi - nenarazili kontroloři na problém. „Tam mají papír na stole, u dalšího stolu mají potvrzení v telefonu,“ navigoval místní číšník kontrolu.

Hromadné akce a lyžovačky čekají přísnější opatření

Domácí

„Ta opatření jsou daná a my je musíme kontrolovat: informace na vstupu, dezinfekce, kontrola potvrzení o očkování či provedeném testu. A samozřejmě standardní věci našich kontrol. To vše nás zajímá,“ uvedla vedoucí oddělení hygieny výživy břeclavského územního pracoviště Krajské hygienické stanice Brno Květoslava Kejíková.

Hygienici plánovali vyslat v každém okrese do terénu jednu až dvě kontrolní skupiny. Vedle restaurací mohou hygienici zavítat třeba také na vnitřní sportoviště, do fitness center či na kulturu, kde také platí restrikce. Po čtvrtku avizují další podobnou akci ještě na tuto sobotu, ale kontrolovat mohou i v jiné dny.

Na akci jen s PCR testem, antigen nestačí, navrhuje zpřísnění opatření Vojtěch

Domácí

V případě zjištěných závad hygiena může udělit pokutu, na místě obvykle pět tisíc korun, v případě řešení ve správním řízení je to až v řádech desetitisíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám