Hlavní obsah

Reprodukční číslo dále klesá, už je pod hodnotou 1

Novinky, Milan Lažanský
Aktualizováno

Reprodukční číslo R, které odráží, kolik dalších osob v průměru infikuje jeden nakažený, v sobotu kleslo na hodnotu 0,9. Číslo je jedním z hlavních ukazatelů, podle nichž se má řídit zpřísňování nebo rozvolňování opatření v Česku.

Článek

V polovině září číslo R vystoupalo až na hodnotu 1,6 a následně se několikrát pohybovalo kolem 1,5. Po přijatých opatřeních se ho 28. října podařilo srazit na hodnotu 1,1. Od minulého týdne bylo R na jedničce.

Oficiální hodnotu čísla R zveřejňuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) jednou týdně, většinou v pátek. Novinky číslo zveřejňují na základě dat portálu Data Against Covid.

V neděli do večera 2145 nakažených. Odbory navrhují prodloužit příští víkend

Koronavirus

Šíření epidemie má oproti přijatým opatřením určitou setrvačnost a odborníci upozorňovali, že má-li se šíření koronaviru dostat pod kontrolu, je třeba, aby reprodukční číslo pokleslo alespoň na hodnotu 0,8.

Tuto hodnotu vláda uváděla také jako podmínku, aby se případně mohl otevřít první stupeň základních škol.

Číslo R je jedním z hlavních ukazatelů, podle nich by se měla řídit pravidla pro zpřísňování či uvolňování opatření v Česku. Těmi dalšími jsou přírůstek nakažených za dva týdny, procento pozitivních testů nebo množství seniorů mezi nově nakaženými. Ministerstvo zdravotnictví chystá tabulku, z níž by mělo být jasné, jaká opatření lze v závislosti na vyhodnocení jednotlivých ukazatelů. Tento týden představilo její ukázku s tím, že se ale ještě může měnit.

Nástřel tabulky: Česko červené, zákaz návštěv, povinná práce z domu

Koronavirus

Od březnového začátku epidemie se koronavirem v České republice nakazilo 411 220 lidí, více než polovina z nich se z nemoci již vyléčila. V zemi je nyní zhruba 168 800 nakažených, většina s lehkým průběhem nemoci.

Počet hospitalizovaných v posledních dnech stagnuje. V nemocnicích je s covidem 8283 pacientů, v těžkém stavu je přibližně 1200 z nich.

Anketa

Je už vrchol pandemie za námi?
Ano
32,2 %
Ne
67,8 %
Celkem hlasovalo 21091 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám