Hlavní obsah

Nástřel tabulky: Česko červené, zákaz návštěv, povinná práce z domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nově zveřejněného prvního návrhu tabulky pro rozvolňování a uvolňování opatření proti koronaviru by bylo Česko nyní podle dvou ze čtyř parametrů v nejvyšší páté, červeně označené míře rizika.

Foto: ministerstvo zdravotnictví

Nástřel tabulky s koronavirovými opatřeními z prezentace ministertva zdravotnictví

Článek

Pro zařazení do jednoho z pěti stupňů má být rozhodujících několik kritérií. Jedním z nich je počet nakažených na 100 000 obyvatel za 14 dní. Těch je nyní 1579, nejvyšší úroveň přitom začíná na čísle 480.

Nejvyšší míru rizika představuje také podíl pozitivních testů ze všech testovaných. Navrhovaná škála s ní počítá od 25 procent, Česko se nyní pohybuje nad 30 procenty.

Oběd v restauraci? Zapomeňte. Reálně hrozí, že všechno bude zavřené do konce roku

Domácí

Dalším ukazatelem počet nakažených seniorů nad 65 let na 100 000 obyvatel, tento údaj však zatím ministerstvo nezveřejňuje. V říjnu úřady uváděly, že jich bylo necelých 15 procent, což by při současném počtu nakažených odpovídalo rozhraní třetího a čtvrtého stupně.

Naopak reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný a které je nyní na úrovni 1, by znamenalo spíše nízkou míru rizika - druhý stupeň.

Skórovací systém umožní lidem předvídat zavádění opatření

Koronavirus

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že rizikové skóre bude vyjadřovat každý den aktualizované číslo od 0 do 100, na které bude navázáno pět úrovní opatření.

Nejvyšší počítá kromě zavřených obchodů třeba i se zákazem návštěv, zákazem shromažďování více než dvou lidí nebo povinností práce z domova pro zaměstnance.

Ministerstvo tabulku prezentovalo i s drobnými nedorazy - třeba číslování v jedné z lišt nejde za sebou nebo ve čtvrtém stupni je uvedena povinnost práce z domova a v pátém, horším, práce z domova jen pro třetinu zaměstnanců, což by šlo ale nahradit testováním.

Ministerstvo avizovalo, že jde o nástřel a parametry modelu se mohou po připomínkování odborníky do definitivní verze příští týden dál měnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám