Hlavní obsah

V neděli do večera 2145 nakažených. Odbory navrhují prodloužit příští víkend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku přibylo v sobotu 7722 potvrzených případů koronaviru, do nedělních 18 hodin pak dalších 2145. Celosvětově už se nakazilo přes 50 milionů lidí. Portugalsko v části země zavádí noční zákaz vycházení.

Článek

On-line reportáž byla ukončena.

21:37 - Aktualizovaná data o počtu úmrtí lidí s covidem ukazují, že tento týden v úterý zemřelo za den rekordních 240 nakažených koronavirem. Data bývají doplňována zpětně i za několik dní, proto nemusí jít ještě o konečné číslo. Cekem statistici v Česku evidují úmrtí 4793 infikovaných.

20:17 - Pohyb lidí v důsledku opatření proti koronaviru poklesl zatím nejvíce v Praze. Vyplývá to z přehledu mobility lidí v jednotlivých krajích, o kterém na Twitteru informoval vedoucí laboratorní skupiny ministerstva zdravotnictví Marián Hajdúch. Výsledky podle něj odpovídají ubývajícím novým případům nakažených covidem-19 hlavně v Praze.

18:19 - Aktuálně se s nákazou potýká 170 712 lidí. V nemocnicích se léčí 7779 pacientů, což představuje pokles oproti číslům z nedělního rána (8283).

18:07 - V neděli do večera přibylo 2145 nově nakažených. Je to méně, než jaká byla večerní bilance před týdnem (3905 případů). O víkendech obecně bývají čísla nižší, protože se méně testuje. 

Pavilon brněnského výstaviště proměnili na polní nemocnici

Koronavirus

17:40 - Zájem zákazníků o nákup v českobudějovickém hypermarketu Albert na autobusovém nádraží byl v neděli srovnatelný s pátky, kdy jsou prodeje silné. Proti běžným nákupům se prodávalo víc pečiva a dalšího čerstvého zboží, uvedl mluvčí Albertu ČR Jiří Mareček.

Budějovický Albert je jedinou prodejnou řetězce, která má otevřeno v neděli, protože je na autobusovém nádraží a splňuje tak zákonnou výjimku. Dopoledne se tam podle zjištění ČTK tvořily fronty u pokladen, plně vytížené byly i samoobslužné kasy.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Lidé nakupují v supermarketu Albert v Českých Budějovicích. Obchod je na autobusovém nádraží, a tak může být  otevřen.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Lidé v budějovickém supermarketu, jediném Albertu, který může být v neděli otevřen.

15:41 - Víkendové hromadné testování antigenními testy ve 45 slovenských okresech odhalilo do nedělního poledne 9783 nakažených, testováno bylo 1,5   milionu lidí.

Víkendové testování 1,5 milionu Slováků odhalilo skoro 10 tisíc nakažených

Koronavirus

14:50 - Počet potvrzených případů nákazy koronavirem celosvětově překonal 50 milionů, uvedla agentura Reuters. Univerzita Johnse Hopkinse uvádí 49,95 milionu.

14:34 - Odbory navrhují vládě, aby na 16. listopadu, případně i na 13. listopadu, stanovila den pracovního volna, což by spolu s víkendem a státním svátkem 17. listopadu pomohlo zamezit šíření koronaviru a zlepšit kritickou situaci v nemocnicích.

Vyhlásit 16. listopadu pracovní volno? Rozumný nápad, říká Hamáček k návrhu odborů

Domácí

13:30 - Česká diplomacie příští týden upraví pravidla cestování do zahraničí v době epidemie o výjimku pro delší návštěvy smíšených rodin. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) to uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Zopakoval, že ministerstvo jasně nedoporučuje cestovat za hranice, pokud to není z důvodu práce či rodiny.

12:20 - Reprodukční číslo R, které odráží, kolik dalších osob v průměru infikuje jeden nakažený, v sobotu kleslo na hodnotu 0,9.

Reprodukční číslo dále klesá, už je pod hodnotou 1

Koronavirus

7:35 - Počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem v Německu za poslední den stoupl o 16.017, což je o zhruba 7000 méně než předchozí den, kdy byl počet nových případů již třetí den za sebou rekordní. V neděli však obvykle bývají čísla nižší, částečně kvůli tomu, že se o víkendu provádí méně testů. Proti minulé neděli je údaj naopak o téměř 2000 případů vyšší. Nově s nemocí zemřelo 63 osob. Vyplývá to z dnešních údajů berlínského Institutu Roberta Kocha (RKI).

V Praze přibylo v sobotu 424 nakažených, nejméně za měsíc

Koronavirus

4:46 - Portugalsko, které se nyní podobně jako řada dalších evropských zemí potýká s rekordními denními přírůstky nakažených koronavirem, od pondělí zavede v části země noční zákaz vycházení. Nařízení platí pro všední dny, o víkendu budou muset Portugalci v nejhůře zasažených oblastech zůstat doma dokonce už od jedné hodiny odpoledne. Nové opatření v neděli brzy ráno oznámil premiér Antonia Costa, píše portugalský list Público.

4:14 - V Česku přibylo v sobotu 7722 potvrzených případů koronaviru, nejméně za tento týden. Minulou sobotu bylo nových případů více než 11 400. Do statistik přibylo od večerní aktualizace dalších 67 úmrtí, celkový počet zemřelých s covidem-19 se tak zvýšil na 4681.

Od březnového začátku epidemie se koronavirem v České republice nakazilo 411 220 lidí, aktuálně se s virem potýká zhruba 168 800 lidí. V nemocnicích je s covidem 8283 pacientů, v těžkém stavu je přibližně 1200 z nich.

Nejhorší situace je momentálně na Pelhřimovsku, kde za posledních sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 1223 nakažených. Na Vsetínsku a Jindřichohradecku je to zhruba 1047 případů, na Písecku pak zhruba 1025 případů. Jedinými dvěma regiony, kde se počet nakažených za uplynulý týden dostal pod 400 případů na 100 tisíc obyvatel jsou Praha a Praha-západ.

Anketa

Je už vrchol pandemie za námi?
Ano
32,2 %
Ne
67,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21091 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám