Hlavní obsah

Rakouský kancléř neustoupí. Na povinné vakcinaci trvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská vláda neustoupí od povinného očkování proti koronaviru, které má začít platit 1. února. Prohlásil to spolkový kancléř Karl Nehammer v reakci na debatu z posledních dní, jejíž aktéři rozhodnutí zpochybnili, a také v souvislosti s tím, že firma ELGA GmbH provozující očkovací registr uvedla, že technické přípravy systému potrvají nejméně do dubna.

Foto: Lisa Leutner, ČTK/AP

Rakouský kancléř Karl Nehammer

Článek

„Povinné očkování bude. Všichni odborníci se shodují, že silně chrání i proti variantě omikron a hospitalizaci,“ zdůraznil v rozhovoru pro list Kronen Zeitung.

Povinné očkování bude
Karl Nehammer, rakouský kancléř

Zejména posilující dávka vakcíny chrání na 90 procent před pobytem v nemocnici a na 95 procent před jednotkou intenzivní péče, dodal kancléř s tím, že vláda na přípravě očkovací povinnosti pracuje „na plné obrátky“.

Rakousko má problém, povinné očkování od února nestíhá

Koronavirus

V uplynulých dnech se v Rakousku znova spustila debata o smyslu povinného očkování na covid. Například podle epidemiologa Geralda Gartlehnera z Dunajské univerzity v Kremži bude mít populace po opadnutí vlny omikronu silnější imunitu, takže by se vakcinační povinnost měla „zřejmě přehodnotit“.

Zpřísní kontroly v obchodech

Ve čtvrtek se o dalším postupu radila koordinační skupina rakouské vlády a rozhodla, že se platnost covidových pasů zkrátí z devíti na šest měsíců, jestliže má držitel jen dvě dávky. U posilujících dávek zůstává platnost devět měsíců.

Respirátor venku a do obchodu jen očkovaní. Rakousko kvůli omikronu zpřísňuje

Koronavirus

Současně začne od příštího týdne platit povinnost respirátorů FFP-2 i venku, nebude-li možné dodržet dvoumetrové rozestupy.

Vláda také nařídila zpřísnění kontrol v obchodech. Prodejny s nepotravinářským zbožím totiž nesmí navštěvovat neočkovaní, protože pro ně nadále platí lockdown. Obchody budou mít za povinnost důsledně prověřovat dodržování pravidla 2G (vstup jen pro očkované a uzdravené), a pokud by tak nečinily, hrozilo by jim uzavření.

Kabinet současně schválil zkrácení karantény pro lidi, kteří měli blízký kontakt s infikovanou osobou, na pět dní. Za tzv. kontaktní osobu navíc nebude napříště považován ten, kdo má posilující dávku vakcíny.

Změny chystá i Německo

„Koronavirus je všudypřítomný a nebezpečný, protože se stále mění,“ varoval Nehammer. Počty nakažených podle něj v příštích dnech skokově porostou, dobrou zprávou ale je, že očkování funguje a že průběh nemoci v případě omikronu je mírnější.

Orgány může poškodit i mírný průběh nákazy koronavirem

Koronavirus

O změnách rozhodlo i Německo. Upřednostňují se lidé, kteří obdrželi již posilující dávku vakcíny. Pro návštěvu gastronomických zařízení nebudou potřebovat negativní test jako lidé, kteří mají pouze dvě dávky vakcíny nebo se z covidu uzdravili. Lidé se třemi dávkami se vyhnou karanténě, pokud se dostanou do kontaktu s nakaženým.

Úpravu podmínek karantény prosazuje ministr zdravotnictví Karl Lauterbach kvůli sílícímu podílu varianty omikron na nákazách. Omikron by měl už v nejbližších dnech v SRN zcela převládnout, zdravotníci by proto napříště už neměli rozlišovat mezi variantami koronaviru.

Christian Drosten, renomovaný virolog berlínské kliniky Charité, apeloval na Němce, aby si nechali naočkovat třetí dávku. Ta je podle něj „nejefektivnější zbraní“ proti omikronu.

„Přínos dvojího očkování proti žádnému očkování je jen desetiprocentní, ale přínos tří dávek proti dvěma je dvojnásobný,“ zdůraznil Drosten. S trojím očkováním podle něj značně klesá také riziko, že nakažený skončí v nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám