Hlavní obsah

Orgány může poškodit i mírný průběh nákazy koronavirem

– Hamburk

I mírný až středně vážný průběh nákazy koronavirem může poškodit některé vnitřní orgány a výrazně zvyšuje riziko trombózy. Tvrdí to studie univerzitní nemocnice v Hamburku-Eppendorfu. Lékaři zkoumali zdravotní stav 443 účastníků zhruba deset měsíců poté, co se nakazili, píše server týdeníku Focus.

Foto: Sarah Reingewirtz, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Ve srovnání s běžnou populací bylo u uzdravených dokumentováno tříprocentní snížení objemu plic a mírně zvýšený odpor dýchacích cest. Vyšetření srdce ukázala průměrné snížení čerpací síly o jedno až dvě procenta. Zároveň jim o 41 procent stoupla hladina speciálního markerového proteinu v krvi, který informuje o zátěži srdce, píše Focus s odkazem na studii.

Studie: Omikron umí snadněji obejít imunitu

Evropa

O dvě procenta se snížila funkce ledvin. Další testy zjistily, že dotyční mají dvakrát až třikrát vyšší pravděpodobnost, že je postihne trombóza žil dolních končetin. Mozek žádné abnormality nevykazoval. Účastníci studie zhoršení kvality života ale neuváděli.

Čtvrtá dávka vakcíny pětinásobně zvýší protilátky, ukazuje izraelská studie

Blízký a Střední východ

Z prohlášení všech 443 účastníků studie vyplývá, že během nákazy koronavirem netrpěli žádnými těžkými projevy. Nikdo z nich nebyl léčen na jednotce intenzivní péče, 93 procent z nich bylo léčeno ambulantně.

Reklama

Výběr článků

Načítám