Hlavní obsah

Rakousko nevpustilo do země stovku turistů, neměli certifikáty

– Innsbruck

Tyrolská policie odmítla v neděli vstup 110 turistům z Velké Británie, kteří nepředložili doklady o očkování a negativní testy, jež nyní Rakousko požaduje pro vstup do země, napsal server deníku Kronen Zeitung. Někteří turisté se proto ihned vraceli zpět domů, zhruba čtyři desítky přenocovaly v oficiálně přiděleném hotelu a zpět odletěly až v pondělí. Pouze 12 Britů mohlo nakonec zůstat.

Foto: Profimedia.cz

Letiště v Innsbrucku. Ilustrační foto

Článek

Zatímco 70 takto postižených lidí mohlo v neděli okamžitě odletět, dalších 40 už nesehnalo zpáteční let.

„Během pondělního prošetřování případu se lidé chovali velmi disciplinovaně, zdvořile a chápavě,“ uvedl zdravotnický úřad, který poznamenal, že se turisté „navzdory dostatečnému množství informací, dostupných na internetu, zejména v případě platnosti PCR testu, zjevně nedostatečně informovali o podmínkách vstupu do Rakouska”.

Dva Češi se při túře v Rakousku zřítili ze svahu

Evropa

Ze čtyř desítek „uvízlých“ odletělo 28 turistů zpět do Británie v pondělí. Dvanáct lidí, což byly rodiny s dětmi, mohlo v Tyrolsku zůstat, ovšem „při dodržení nezbytných opatření“.

V reakci na šíření varianty omikron Rakousko od pondělí 20. prosince zpřísnilo podmínky pro vstup. Lidé musí předložit doklad o ukončeném očkování (platnost 270 dnů) či prodělání nemoci covid-19 v posledním půlroce a zároveň musejí mít všichni negativní PCR test (ne starší 72 hodin od odběru). Tato povinnost se nevztahuje na osoby, které doloží, že obdržely posilovací očkovací dávku.

Rakousko ruší silvestrovské večírky a zavírá restaurace ve 22 hodin

Koronavirus

Nová opatření se nevztahují na těhotné ženy, lidi, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou očkovat a děti do 12 let.

Pokud se přijíždějící lidé neprokážou předepsanými dokumenty, čeká je 10denní karanténa, kterou lze ukončit po pěti dnech negativním PCR testem.

Reklama

Výběr článků

Načítám