Hlavní obsah

Rakousko je krok od zavedení povinných covidových pasů u zaměstnanců

Rakousko je pouhý krok od schválení povinnosti, aby se zaměstnanci na pracovišti museli prokazovat covidovými pasy, píše server deníku Kurrier s odvoláním na své zdroje ve vládě. Rozhodnout by se podle deníku mělo během tohoto týdne. Nyní se řeší právní detaily.

Foto: Yves Herman, Profimedia.cz

Nový rakouský kancléř Alexander Schallenberg

Článek

Od 15. října platí tato povinnost v Itálii, kde se musí prokazovat covidovými pasy na pracovišti 23 milionů zaměstnanců. Takzvaný zelený pas dostanou lidé, kteří mají alespoň dva týdny po první dávce očkování, mají negativní test na covid nejvýše dva dny starý nebo nemoc covid-19 prodělali před nejvýše šesti měsíci.

Neočkovaní si musejí testy sami kupovat. Itálie chce tímto způsobem zvýšit proočkovanost, která se momentálně pohybuje na úrovni 68,9 procenta.

Nechte se očkovat na nejkrásnějším místě Rakouska, zve prezident do svého sídla

Koronavirus

Od počátku září se čeká podobná povinnost také v Rakousku, píše Kurrier. I v alpské zemi vakcinace stagnuje a zvyšují se počty nakažených. V porovnání s Itálií je Rakousko v počtu plně naočkovaných lidí pozadu za svým jižním sousedem.

To, co platí pro hospodu, by mělo platit i pro pracoviště.
Pamela Rendi-Wagnerová, šéfka SPÖ

Rakousko má v současné době 60,5 procenta plně naočkovaných osob, Česko má 63,7 procenta naočkované populace. Podle vědců je ale zapotřebí, aby se tento počet zvýšil alespoň na 80 procent, kdy už je možné hovořit o kolektivní imunitě.

Do vídeňských barů a nočních klubů jen po očkování nebo prodělání covidu

Koronavirus

Zavedení covidových pasů podporuje rakouská opozice. „To, co platí pro hospodu, by mělo platit i pro pracoviště,“ řekla Pamela Rendi-Wagnerová, šéfka opoziční sociální demokracie (SPÖ).

Tlak na neočkované zvýšila také rakouská metropole Vídeň. Od 15. října totiž mohou na diskotéky, do nočních barů a klubů jen očkovaní nebo ti, co covid-19 prodělali. Toto pravidlo platí také pro akce nad 500 osob. Neočkovaní nemají šanci se na tato místa dostat. Tam, kde platí pravidlo tří potvrzení, neočkovaní musí předložit i PCR test, antigen nestačí. A opět začala platit také povinnost nosit respirátor.

Vídeň si opatření chválí. Pokud jde o sedmidenní incidenci, město je nyní na úrovni 136,3 nakaženého na 100 tisíc obyvatel, což je pod celostátním průměrem (172). Pouze Tyrolsko, Burgenlandsko a Vorarlbersko měly ještě nižší hodnoty. Budoucnost nařízení je otevřená, nyní platí do konce října.

Kdo v Rakousku odmítne práci kvůli očkování, nedostane podporu

Evropa

V Rakousku za uplynulých 24 hodin přibylo 2590 nově nakažených koronavirem. Před týdnem to bylo 1390 nových případů. V souvislosti s koronavirem zemřelo 16 lidí. V nemocnici je 934 infikovaných a na jednotkách intenzivní péče 219.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám