Hlavní obsah

Do vídeňských barů a nočních klubů jen po očkování nebo prodělání covidu

Vídeň

Vídeň oznámila zpřísnění opatření proti koronaviru. Nová pravidla začínají v Rakousku platit od 1. října a mezi nejdůležitější změny patří zavedení pravidla dvou potvrzení pro bary a noční kluby, píše server deníku Kurier.

Foto: Profimedia.cz

Starosta Vídně Michael Ludwig

Článek

Od začátku října se do těchto zařízení nedostanou neočkovaní. Vstup se umožní jen očkovaným nebo těm, kteří prodělali onemocnění covid-19 v posledním půlroce.

Pravidla se mění současně i pro zaměstnance barů a nočních klubů. Dotyční musí být očkovaní nebo mít potvrzení o prodělání covidu-19, popřípadě PCR test. Už nebude akceptován antigenní test.

Pravidlo dvě a půl potvrzení (očkování/prodělání nemoci/PCR test) bude platit pro pořádání akcí od 500 účastníků, a to uvnitř i venku. Antigenní testy se nebudou uznávat.

Do Rakouska na lyže jen s respirátorem a potvrzením

Koronavirus

Všude tam, kde se dříve vyžadovalo tzv. pravidlo tří potvrzení (očkování/potvrzení o prodělání nemoci/test), se tak nyní mění. To znamená, že se z testů bude uznávat pouze PCR test.

Antigenní testy budou platit pouze pro děti do 12 let. Pro tuto kategorii se nic nemění.

V obchodech bude platit povinnost nosit respirátory. „Valí se na nás čtvrtá vlna, proto se musí opatření zpřísnit,“ uvedl starosta Vídně Michael Ludwig (SPÖ). V nemocnicích je momentálně mnoho mladých lidí.

„Více než 90 procent lidí, kteří jsou na jednotkách intenzivní péče, není očkováno,“ uvedl Ludwig. Starosta proto chce těmito opatřeními zvýšit proočkovanost obyvatel metropole.

Kdo v Rakousku odmítne práci kvůli očkování, nedostane podporu

Evropa

Postiženi jsou totiž i očkovaní lidé, protože nemocnice budou muset opět odkládat operace a různé zákroky.

Po konzultaci s odborníky a prostudováním prognóz se vedení Vídně rozhodlo zpřísnit opatření vzhledem ke znepokojivému vývoji situace s nákazami koronavirem.

Reklama

Výběr článků

Načítám