Hlavní obsah

Potvrzení o vakcinaci má být nově k dispozici online

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informace o provedeném očkování proti koronaviru evidují nemocnice nově elektronicky. Svůj záznam o vakcíně si může každý naočkovaný prohlédnout a stáhnout na portálu ocko.uzis.cz, který spustil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Ve čtvrtek na to upozornily LN.

Foto: Rolf Vennenbernd, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Na vydávání tištěných certifikátů přímo při očkování v centrech se ale nic nemění. Ústav předpokládá, že nový systém by mohl sloužit i jako tzv. covidpas, kterým by se lidé prokázali například při cestování do zahraničí. Časem by měl portál nahradit i papírové očkovací průkazy.

„Předpokládáme, že elektronická forma postupně převáží, zvláště pro vysokokapacitní centra je to jediná cesta,“ sdělil mluvčí ÚZIS Petr Kučera.

Nemocných lékařů a sester díky očkování ubylo

Koronavirus

Do portálu Očko se zatím dostanou pouze zdravotníci, pracovníci v sociálních službách a senioři starší 80 let. Od března by se měl registrační systém pro očkování otevřít i sedmdesátníkům a nejspíš i pracovníkům ve školství.

Přihlásit se do systému je možné pomocí rodného čísla a čísla občanského průkazu. Pokud lidé při vakcinaci uvedli své telefonní číslo, přijde jim SMS s jednorázovým kódem pro vstup. Jinou možností je přihlášení pomocí elektronické občanky nebo bankovní identity.

Díky vystrašeným seniorům by AstraZeneca mohla zbýt pro učitele

Domácí

Záznam o očkování je možné zobrazit, stáhnout nebo vytisknout. Kromě informací o typu vakcíny, počtu dávek nebo místě, kde očkování proběhlo, obsahuje záznam i osobní údaje. Případné nesrovnalosti by po­dle ústavu měla vyřešit nemocnice, kde k očkování došlo. Zpětně se zatím prodělaná očkování do portálu nepřidávají, i to by se ale mohlo změnit.

„Obecně předpokládáme, že tato platforma bude schopna evidovat i jiná očkování než vakcinaci proti covidu-19 a má potenciál nahradit do budoucna očkovací průkaz,“ řekl Kučera.

Kde je zapsáno očkování proti covidu
Očkovací portál: ocko.uzis.cz
K jednorázovému přihlášení je nutné rodné číslo a číslo OP.
Na mobil uvedený při očkování přijde SMS s jednorázovým kódem.
Po přihlášení se zobrazí osobní karta se záznamem o očkování proti koronaviru.
Jiný způsob:
Přihlášení je možné pomocí elektronického občanského průkazu nebo eIdentitou skrze Portál občana.

Reklama

Výběr článků

Načítám