Hlavní obsah

Potřebujeme globální pandemickou úmluvu, vyzývají světoví lídři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět by měl rychle připravit mezinárodní smlouvu o pandemii, která by státům umožnila v budoucnu lépe reagovat a spolupracovat při další globální krizi tohoto typu. Ve společném textu to navrhuje přes 20 světových státníků včetně německé kancléřky, britského premiéra, předsedy Evropské rady nebo šéfa WHO. Výzva volá po sdílené odpovědnosti a transparentnosti. Spojené státy, Čína a Rusko se k návrhu zatím nepřipojily.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson (vlevo), německá kancleřká Angela Markelová a francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Pandemie covidu-19 zafungovala jako drsná a bolestivá připomínka, že nikdo není ochráněn, dokud nejsou ochráněni všichni,” píše se ve společném textu, který byl uveřejněn v desítkách novin po celém světě.

Zvyšující se mezinárodní napětí ohledně dodávek vakcín způsobilo kritiku některých států, které se vydaly cestou izolacionismu a nacionalismu. Světoví lídři připomínají, že právě tyto dva toxické prvky se snažili jejich předchůdci po druhé světové válce nahradit solidaritou a spoluprací. Před stejným úkolem stojí lidstvo i nyní, píší politici.

Jako jedno z řešení navrhují připravení nové mezinárodní smlouvy o „připravenosti reakce na pandemii”. Ta by měla vycházet z principů ukotvených v ústavě Světové zdravotnické organizace (WHO).

Transparentnost a společná odpovědnost

Hlavním cílem by podle signatářů bylo podpořit celospolečenský přístup a usnadnit komunikaci mezi jednotlivými vládami. „To zahrnuje výrazné posílení mezinárodní spolupráce za účelem zlepšení výstražných systémů, sdílení údajů, výzkumu a místní, regionální a globální výroby a distribuce protiopatření v oblasti veřejného zdraví, jako jsou vakcíny, léky, zdravotní pomůcky a diagnostika,” vysvětlují lídři.

Peking podle Washingtonu pustil inspektory WHO jen tam, kam sám chtěl

Amerika

Podle nich je potřeba, aby se v budoucnu vlády chovaly více transparentně a přijaly společnou odpovědnost.

Pod prohlášením je podepsáno 25 světových lídrů z různých koutů zeměkoule, například Německa, Francie, Nizozemska, Itálie, Spojeného království, Jižní Koreje, Ukrajiny nebo Indonésie. Zástupce České republiky mezi signatáři není.

Opakovaná nákaza je častější, než se čekalo

Koronavirus

Sepsání textu iniciovali ředitel WHO Tedros Ghebreysus a předseda Evropské rady Charles Michel.

Právě Michel byl tím, kdo téma pandemické úmluvy jako první zvedl na Valném shromáždění OSN loni v prosinci. „Mezinárodní společenství musí pro budoucí generace vybudovat pandemickou obranu, která bude fungovat i po skončení dnešní krize,” řekl na úterní tiskové konferenci Michel.

Východní Evropa čelí rekordnímu nárůstu počtu mrtvých

Evropa

Některé zahraniční komentátory zarazilo, že se k výzvě nepřipojily hlavní tři světové mocnosti: tedy Spojené státy, Čína a Rusko. Podle WHO ale zástupci prvních dvou zemí reagovali na návrh pandemické úmluvy pozitivně. K Rusku se Ghebreysus nevyjádřil.

Reklama

Výběr článků

Načítám